DETALJI AKCIJE EZEL: Metodom zaljubljenog mladića vrbovali devojke iz BiH za prostituciju
Foto: Rojters

Trgovina ljudima

DETALJI AKCIJE EZEL: Metodom zaljubljenog mladića vrbovali devojke iz BiH za prostituciju

Crna Hronika -
Metoda se sastoji od toga da su mladići iz kriminalne grupe koja je operisla po BiH, Nemačkoj i Austriji birala siromašne devojke, započinjali s njima vezu, obećavajući im brak i život u inostranstvu, a kada se devojka zaljubi, praveći se da je izvlači iz finansijskih problema, momak bi je gurnuo u prostituciju

BANJALUKA - Međunarodna policijska akcija “Ezel” s 900 policajaca, koja je sprovedena na području BiH, Austrije i Nemačke, zadala je težak udarac organizovanoj kriminalnoj grupi, koja se bavila trgovinom ljudi i prostitucijom.

U sklopu ove akcije pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) pretresli su kuću Armina Ćuluma u Sanskom Mostu, a kojeg sumnjiče da je pripadnik ove kriminalne grupe.

“Prilikom pretresa, policija Ćuluma nije zatekla kod kuće. On je lice iz kriminalnog miljea, a za njim je nemačka policija pre više godina raspisala međunarodnu poternicu zbog organizovanog kriminala i utaje poreza”, kazao je izvor iz policije, dodajući da je Ćulum tada izbjegao hapšenje i došao u Sanski Most, gdje je kupio kuću te se posvetio ugostiteljskom poslu.

Iz SIPA su saopštili da su tokom pretresa privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku te će biti dostavljeni Sudu BiH na dalje postupanje.

Kada je u pitanju Nemačka, tamošnje policijske snage u nedelju su upale u četiri velika bordela, pet poslovnih prostora, 28 stanova i 14 vozila. Kako pišu tamošnji mediji, uhapšena su tri muškarca i dvije žene starosti od 21 do 49 godina.

Policija je takođe zaplenila novac, računare, hard diskove, poslovne knjige i jedan pištolj.

Uhapšeni su bili uključeni u uvlačenje žena mlađih od 21 godinu u prostituciju koristeći takozvanu metodu – zaljubljeni mladić. Metoda se sastoji od toga da su mladići iz ove kriminalne grupe birali devojke iz siromašnih zemalja, među kojima je i BiH, da bi sa njima započinjali ljubavne veze, obećavajući im brak.Zatim bi, kada se devojka zaljubi, praveći se da je izvlači iz finansijskih problema, gurnuo u prostituciju.

Takođe su pretili nasiljem da bi naterali mlade žene da se nastave prodavati za seks. Kada ove metode nisu davale rezultat, mnoge djevojke su, od kojih su većina mlađe od 21 godine, silom terane da se prostituišu.

Nemački mediji javljaju da se među petnaestoricom osumnjičenih za regrutovanje mladih devojaka, koji pripadaju neformalnoj kvazi-rokerskoj grupi “United Tribunes”, nalaze i državljani BiH.

( Nezavisne)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track