HAOS U ZLATARI MAJDANPEK: Prodavac pilića otkrio nestanak zlatnog nakita vrednog 6 miliona dinara?!

Ispražnjena dva sefa

HAOS U ZLATARI MAJDANPEK: Prodavac pilića otkrio nestanak zlatnog nakita vrednog 6 miliona dinara?!

Crna Hronika -
Pordavac pilića ponudio je sindikatu radnika zlatare piliće, a pošto nisu imali novca dogovorili su kompezaciju u zlatu za preuzetu robu. Posle dva meseca pošto prodavac nije mofao da preuzem dogovoreni nakit ispostavilo se da ga nema što je potvrdio i vanredni popis zlata o čemu je obaveštena policija i pokrenuta istraga

MAJDANPEK - Vanrednim popisom u "Zlatari Majdanpek" utvrđeno je da je neko iz kruga našeg najvećeg proizvođača nakita izneo kilogram zlata, vrednog više od šest miliona dinara!

Ovo, nije konačna količina, s obzirom na to da je provera još u toku. Nestanak dragocenosti, inače, ne bi ni bio otkriven da nije bilo - prodavca pilića!?

Pre dva meseca u pogone "Zlatare", naime, došao je jedan od uzgajivača živine iz tog kraja i ponudio sindikatu svoju robu. Odgovoreno mu je da su zainteresovani, ali da nemaju novca, pošto je firma u blokadi. Konačno, dogovorili su se da obave kompenzaciju - pilići u zamenu za zlatnu ogrlicu, koju je prodavac živine želeo da pokloni svom sinu.

- Dve strane su se dogovorile da prodavac živine nedelju dana nakon svoje isporuke preuzme ogrlicu. Tada su, međutim krenuli izgovori "Zaturila se. Ne možemo da je pronađemo. Dođite sledeće nedelje" - navodi naš sagovornik, blizak istrazi, objavile su Večernje Novosti.

- Ni posle dva meseca ovaj čovek nakit nije mogao da preuzme, pa se na kraju ispostavilo da ogrlice jednostavno nema. Odmah je, kako saznajemo, naložen vanredni popis u "Zlatari" i o svemu je obaveštena policija. Vanrednim pregledom prvo je ustanovljeno da nedostaje pola kilograma zlata, ali je sada da brojka duplirana.

Prema nezvaničnim informacijama, iz "Zlatare" je nestao isključivo zlatan nakit, ali ne i drugi predmeti koji su, pored tog plemenitog metala, u sebi imali i drago kamenje i bisere. Nedostaju dukati, zlatnici, ogrlice, narukvice i prstenje od čistog zlata.

- Ono što se pouzdano zna jeste da je zlato nestalo iz izložbenog salona, iz dva sefa u samoj fabrici. Tu su držani svi eksponati koje je "Zlatara" radila, kako bi "mustru" pokazivali zainteresovanim kupcima. Ključ od tih dveju kasa imalo je nekoliko osoba, od kojih je većina, kada se za nestanak zlata saznalo, završila u bolnici - kaže sagovornik Novosti.

Istragu, međutim, dodatno otežava to što je nekoliko radnika "Zlatare", za koje se sumnja da imaju veze sa nestankom nakita, zbog raznih zdravstvenih problema iznenada zadržano na lečenju u bolnici.

- Bilo je padanja u nesvest, povišenog krvnog pritiska, aritmije, srčanih tegoba. Takođe, veoma je teško utvrditi tačan period kada je nakit nestao, budući da je poslednji popis u "Zlatari" obavljen decembra prošle godine - kažu u istrazi.Policija je najavila i poligrafsko ispitivanje radnika "Zlatare", za koje se sumnja da su umešani u nestanak nakita.

Nije prvi put

Sredinom 2012. iz pogona "Kovnice" u "Zlatari Majdanpek" nestalo je 298 grama zlata, vrednog oko 12.000 evra, koje je bilo pripremljeno za izradu zlatnika. U tom pogonu, u kome nema video-nadzora, bilo je uposleno petoro radnika, koje je policija, nakon obavljenog uviđaja, i poligrafski ispitala. Jedan od njih taj "test" nije prošao. Međutim, kako zlata kao materijalnog dokaza nije bilo, njemu nije bio određen pritvor.

Socijalni program

U Majdanpečkoj Industriji prerade metala koja je u restrukturiranju i u čijem sastavu posluje "Zlatara", odlukom Agencije za privatizaciju, model promene vlasničke strukture biće prodaja imovine, uz zadržavanje radnika.* OD trenutno 326 zaposlenih, za socijalni program, koji se peti put po redu sprovodi u "Zlatari", za napuštanje firme izjasnilo se 58 radnika.

( Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track