RATNI DNEVNICI TRESU BIH: Otrkiveno sve o zločinima nad Srbima
Foto: Fonet

Dokazi na više od 2.000 stranica

RATNI DNEVNICI TRESU BIH: Otrkiveno sve o zločinima nad Srbima

Crna Hronika -
Mirsad Kebo je naveo da su u subotu uveče, oko 19 časova, u jednom gradu u Federaciji njegovom poverljivom čoveku uručeni novi dokazi o zločinima nad Srbima

DOBOJ - Potpredsednik Federacije BiH Mirsad Kebo dobio je nove dokaze u vezi sa ratnim zločinima nad Srbima, koji će, po svoj prilici, proširiti listu odgovornih za zverstva. Kebo je pojasnio da su u subotu uveče, oko 19 časova, u jednom gradu u Federaciji njegovom “poverljivom čoveku” uručeni novi dokazi o zločinima nad Srbima.

On je potvrdio da je glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću dostavio više od 2.000 stranica dokumenata u vezi sa zločinima nad Srbima u Vozući kod Zavidovića, prenose Večernje novosti.

“Materijale sam dobio od građana koji žele istinu. Oni ukazuju da su neki pojedinci koji obavljaju visoke funkcije u BiH posedovali saznanja o ratnim zločinima, ali ih nisu prijavili”, rekao je Kebo za RTRS.

Prema njegovim rečima, u ovim dokumentima pominju se imena bivšeg komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina i načelnika Centra službi bezbednosti Zenica Šefika Džaferovića, koji je nedavno izabran za predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Foto: Beta
Foto: Beta

“Tužilaštvu BiH dostavio sam i fotografije tajnog sedišta Iranske obaveštajne službe koja je delovala u Zenici, u kojoj se nalazio prislušni centar za ovaj deo Evrope, u kome su boravili iranski obaveštajci, a koje su posećivali Bakir Izetbegović, Šefik Džaferović i drugi”, kaže Kebo.

Inače, dugo skrivano i zataškavano mračno poglavlje zločina nad Srbima na području Zavidovića, Banovića i Lukavca otvoreno je u decembru kada su na planini Ozren pronađeni skeletni ostaci, čija je identifikacija u toku u Banjaluci.

Dokumentaciju o ovim stradanjima godinama prikuplja i Zavičajno udruženje Zavidovićana sa sedištem u Doboju.- Posredstvom Instituta za nestala lica BiH, Operativnog tima Vlade RS za ispitivanje ratnih zločina, kao i neposredno, dostavili smo veliki broj dokaza za zločine tokom gotovo četvorogodišnje opsade Vozuće i naselja jugoistočnog dela Ozrena - kaže nam Zoran Blagojević, predsednik udruženja.

U dostavljenim dokumentima su informacije o ubistvima odescanjem glava Momiru Mitroviću, Predragu Kneževiću, Gojku Vučiću, kao i okrutno postupanje prema 12 zarobljenih vojnika VRS u selu Livade i mudžahedinskom logoru Kamenica kod Zavidovića pre napada na Vozuću u septembru 1995. godine.

Ono što će zabrinuti Šefika Džaferovića, tek izabranog prvog parlamentarca BiH su i ubistva Srba nakon što je preuzeo dužnost prvog policajca na tom području 1994. godine. To je pre svih ubistvo novinara Jadranka Božanovića na pragu njegovog stana u Zavidovićima poslednje godine rata u BiH. Kebo će zatražiti odgovornost i za ubistva Borisa Tešanovića, Gorana Kelera, Željka Dejanovića i drugih.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track