TRAGEDIJA KOD EČKE: Srušila se Cesna 310, poginula dva pilota
Foto: Nemanja Pančić

Avio nesreća

TRAGEDIJA KOD EČKE: Srušila se Cesna 310, poginula dva pilota

Crna Hronika -
Do nesreće je došlo kada su instruktor i učenik uvežbavali školske krugove u zoni aerodroma. Prilikom drugog zaokreta došlo je do pada u kojem su poginuli i instruktor i učenik

EČKA - Sportski dvomotrni avion pao je danas oko 12.30 časova nedaleko od sportskog aerodroma Ečka kod Zrenjanina.

Okolnosti pada aviona zasada nisu poznate, a u nesreći nastradale su dve osobe saznaje Kurir. Avion se inače srušio na oko dva i po kilometra od piste, a ostaci aviona se nalaze na nepristupačnom terenu u njivama, do kojih se teško može doći zbog raskvašenog zemljišta.

Vazduhoplovni portal Tango Six objavio je saznanja iz više izvora da se srušio avion Cesna 310 registarske oznake HA-CIF koji je leteo za školu letenja “Pegaz Pilot Academy” baziranu u Beogradu. Po za sada još nezvaničnim informacijama, potvrđenim iz više izvora, poginulo je dvoje pilota koji su bili u letelici.

Letelica je pala neposredno po poletanju sa aerodroma Ečka. Po prvim informacijama zadatak leta instruktoru i pilotu-studentu bila je rutinska vežba otkaza jednog motora. Za sada se spekuliše da je to pada došlo upravo zbog prestanka rada jednog od motora.

Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

- Instruktor i učenik privatne škole letenja poginuli su danas u avionskoj nesreći koja se dogodila nedaleko od aerodroma Ečka kod Zrenjanina, potvrđeno je u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore.

Kako se nezvanično saznaje, u pitanju je škola "Pegaz Pilot Academy", a avion koji se srušio je Cesna 310.

Do nesreće je došlo kada su instruktor i učenik uvežbavali školske krugove u zoni aerodroma. Prilikom drugog zaokreta došlo je do pada u kojem su poginuli i instruktor i učenik.

- U okolini aerodroma Ečka, kod Zrenjanina, danas se srušio sportski avion i najverovatnije ima žrtava, potvrdila je portparol zrenjaninske policije Valerija Čanji.

Ona je dodala da je uviđaj na mestu nesreće tek počeo i da će više informacija biti poznato tek po njegovom završetku.

- Na aerodromu Ečka danas oko 13 sati srušio se avion "cesna", izjavio je predsednik Komisije za utvrđivanje ozbiljnih udesa u civilnom vazduhoplovstvu Zoran Petrović.

On je rekao da je taj sportski avion bio na trenažnom letenju i da su se u njemu nalazili instruktor letenja i učenik. Petrović je rekao da se, prema prvim informacijama, radi o ozbiljnom udesu u civilnom vazduhoplovstvu i da je stručna komisija krenula na lice mesta.

Prema njegovim rečima, avion "cesna" bio je u mađarskom registru civilnog vazduhpolovstva, dok su pilot i učenik srpski državljani.

Podsetimo, poslednji udes sportskog aviona dogodio se u oktobru prošle godine srušila letelica Sky Leader 600 u kojoj su poginuli biznismen Tomislav Đorđević i jedan njegov saputnik.

( E.K./Tangosix)

Hronologija nesreća u civilnom vazduhoplovstvu

Današnji udes aviona "cesna" na aerodromu Ečka, pored Zrenjanina, jedna je u nizu nesreća u domaćem civilnom vazduhoplovstvu.

U udesu malog sportskog aviona "skaj leder J-600", koji se srušio polovinom oktobra prošle godine kod aerodroma Bački Jarak, poginule su dve osobe.

Krajem juna 2014. godine pilot neregistrovanog motornog zmaja u blizini Kovina prvo je zakačio letelicom električni vod, a zatim udario u drvo na visini od oko četiri metra. Pilot, koji je pokušao da sleti na mesto koje za to nije predviđeno, prilkom pada na tlo teže je povređen.

Na aerodromu Ečka kod Zrenjanina pilot jedrilice je lakše povređen prilikom pokušaja da podigne u vazduh tu letilicu, koja je u udesu pretrpela velika oštećenja.

Početkom marta 2013. godine poginula je paraglajderka S. R., koja je neposredno posle poletanja ispala iz sedišta sa visine od oko 70 metara i pala na tlo.

U padu sportskog aviona kod mesta Ratari kod Obrenovca, 5. avgusta 2012. godine, poginula su dva muškarca koja su bila u letelici.

Na aero-mitingu, koji je 28. jula 2012. održan u Jagodini, jedan padobranac je povređen zbog otkazivanja glavnog padobrana.

Na aerodromu Lisičiji jarak kraj Beograda, 10. marta 2012. godine, padobranac je poginuo prilikom trećeg skoka iz aviona, dok je istog dana, u udesu sportskog aviona na letilištu Vojka kod Stare Pazove, pilot teško povređen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track