Hapse po Srbiji zbog paljenja ambasade SAD 2008.

Hapse po Srbiji zbog paljenja ambasade SAD 2008.

Crna Hronika -
Navodno se radi o hapšenju navijača fudbalskih klubova

BEOGRAD - Policija je započela akciju hapšenja 14 osumnjičenih za učešće u paljenju stranih ambasada tokom protesta u Beogradu februara 2008. godine, potvrdila je republički javni tužilac Zagorka Dolovac.

"Akcija je u toku i očekujem da će narednih dana sva lica biti privedena i da će protiv njih biti pokretnuti krivični postupci", rekla je Dolovac.

Ona je precizirala da je više od godinu dana tužilaštvo pribavljalo dokaze među kojima su i snimci stranih ambasada u Beogradu na osnovu kojih su identifikovani učesnici nereda.

Kako je navela, među njima ima i huligana poznatih po incidentima na sportskim manifestacijama.

Američka ambasada zapaljena je posle protesta "Kosovo je Srbija" održanog u centru Beograda 21. februara 2008. godine zbog jednostranog proglašenja nezavnisnosti Kosova.

Dolovac boravi u Španiji u okviru posete toj zemlji delegacije koju predvodi ministarka pravde Snežana Malović.

Navodno se radi o hapšenju navijača fudbalskih klubova. Američka ambasada u Ulici Kneza Miloša u centru Beograda zapaljena je 21. februara 2008. godine, nakon protesta "Kosovo je Srbija".

Prošlog leta, beogradska štampa je, pozivajući se na policijske izvore, spekulisala da je policija identifikovala 50 huligana koji su 21. februara 2008. napali zgrade ambasada u centru Beograda. Tada se navodilo da je reč uglavnom o pripadnicima navijačkih grupa "Partizana" i "Crvene zvezde". Pre godinu dana počelo je pred Višim sudom u Beogradu ponovljeno suđenje protiv jedne osobe optužene za paljenje Američke ambasade. Reč je o Milanu Živanović koji je tada po drugi put negirao da je učestvovao u paljenju ambasade ali je priznao da je tog 21. feburara 2008. godine sa zgrade ambasade skinuo američku i stavio zastavu Srbi Živanoviću, koji se brani sa slobode, na teret se stavlja krivično delo protiv opšte sigurnosti, jer je, prema optužnici, sa više nepoznatih lica izazvao požar u ambasadi SAD i doveo u opasnost život ljudi. Prilikom paljenja ambasade SAD nastradao je Zoran Vujović (20) iz Novog Sada, rodom sa Kosova.

http://www.youtube.com/watch?v=YcNCLyhyEFs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja