DRAMA NA ČUKARICI ISPRED POLICIJSKE STANICE: Tinejdžerke brutalno pretukle maloletnicu!
Foto: Shutter

Vršnjačko nasilje

DRAMA NA ČUKARICI ISPRED POLICIJSKE STANICE: Tinejdžerke brutalno pretukle maloletnicu!

Crna Hronika -
Ščepala je Tijanu za kosu i oborila je na trotoar. Počela je da je šutira, a Tijana je jedva stigla da podlakticama zakloni glavu. Njena drugarica je probala da odvoji pobesnelu tinejdžerku, koja je grmela: 'Kakve mi to poglede upućuješ?! Glavu ću ti polomiti', priča majka

BEOGRAD - Policija nije reagovala kada je Tijana D. (14) brutalno prebijena na ulici, svega nekoliko metara od ispostave Policijske uprave Čukarica u beogradskom naselju Bele vode.

Napad, koji se dogodio pre pet dana, odmah su prijavili lekari Instituta za majku i dete, po službenoj dužnosti.

"Moja kćerka se 11. avgusta oko 21.30 sa drugaricom vraćala kući iz obližnjeg parka. I park i Ulica Zdravka Jovanovića, kojom su išle, bile su prilično prometne i osvetljene. Na sanduku za sladoled ispred trafike kod policijske kancelarije sedele su dve devojke", kaže devojčicina majka Jelena Đurić.

Na snimku sigurnosne kamere vidi se da je jedna plava, sa ravnom dugom kosom, a druga crnka, sa skupljenom kosom. Plavuša je nešto dobacila Tijani i njenoj drugarici i one su se okrenule da vide da li ih poznaju. Pošto su im bile nepoznate, produžile su dalje. Plavuša, koja bi mogla da ima 16 godina, ponovo je viknula: "Hej, ti mala, plava, stani!".

Devojčice su se prepale i ubrzale, ali ih je stigla.

"Ščepala je Tijanu za kosu i oborila je na trotoar. Počela je da je šutira, a Tijana je jedva stigla da podlakticama zakloni glavu. Njena drugarica je probala da odvoji pobesnelu tinejdžerku, koja je grmela: 'Kakve mi to poglede upućuješ?! Glavu ću ti polomiti'", priča majka.

Dok se sve to događalo, prolazili su ljudi i automobili i niko se nije zaustavio izuzev jednog mladića, koji je ščepao plavušu, ali se ona otrgla iz njegovog stiska i ponovo nasrnula. Mladić ju je opet zgrabio i povikao Tijani da beži kući.

Devojčica je posle ispričala da je plavuša delovala čudno, bila je ili drogirana ili izobličena od mržnje. Na snimku sigurnosne kamere, koji su vlasnici trafike ustupili roditeljima, vidi se kako je plavuša, kada je jurnula za devojčicama nešto izvukla iz džepa svoje drugarice.

Ona je gestikulacijom dočarala kako je prebila nedužnu devojčicu i pokazala kako ju je čupala i šutirala, previjajući se od smeha. Tijani je iščupan ceo pramen kose, teme joj je bilo crveno, imala je ogrebotine po nogama i užasne bolove u glavi i telu u naredna tri dana, povraćala je na ulazu u Institut za majku i dete.

Dežurna policijska ekipa sa Novog Beograda uzela je izjave, obavestila kolege sa Čukarice i uputila porodicu da sutradan ode u čukaričku policiju.

"Inspektor nam je u startu rekao da su mu ruke vezane jer je u pitanju maloletnica, a nemaju bazu podataka mlađih od 18 godina. Rekao je i da će probati da je nađu i pregledati sigurnosne kamere, međutim, nisu to uradili. Nisu pozvali na razgovor ni devojčicu koja je bila sa Tijanom, iako smo ostavili kontakt telefon. Meni su preporučili ako vidim nasilnicu da javim policijskoj patroli da dođe da je privede", kaže Jelena za "Večernje novosti".

Tijana nekoliko dana nije smela ni na terasu da izađe, a u međuvremenu je čula od dece da su nasilnice najverovatnije iz Železnika i da im Tijana nije jedina žrtva.

Svaki četvrti maloletnik žrtva je vršnjačkog nasilja, pokazuju istraživanja. Vršnjaci u obračunima koriste motke, noževe, boksere, bejzbol palice, a nedavno je jedan bejzbol palicom drugu polomio obe ruke. U porastu je vršnjačko nasilje i među dečacima i među devojčicama. Agresivcima najčešće nedostaje pažnja i ljubav kod kuće i sami su žrtve nasilja roditelja ili su prosto od njih naučili takav model ponašanja, a jedan od uzroka je i vaspitna zapuštenost, kada roditelji ne postavljaju granice deci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track