Ministarstvo Pravde: Niko nije tražio izručenje Kovačevića

Miladin Kovačević

Ministarstvo Pravde: Niko nije tražio izručenje Kovačevića

Crna Hronika -
Srpsko ministarstvo pravde informacije plasirane u medijima proverilo je u ambasadi SAD u Beogradu koja takođe odriče postojanje bilo kakvog zahteva prema Kovačeviću

BEOGRAD - Ministarstvu pravde Srbije nije stigao nikakav zahtev za izručenje Miladina Kovačevića Sjedinjenim Američkim Državama niti od američkog tužilaštva, niti od bilo koje druge institucije, rečeno je u ministarstvu, koje je jedino nadležno za prijem takvih molbi.

Srpsko ministarstvo pravde, je informacije plasirane u medijima proverilo i u ambasadi SAD u Beogradu koja takođe odriče postojanje bilo kakvog zahteva prema Kovačeviću.

"Informaciju - da američko tužilaštvo od Osnovnog suda u Somboru traži da postupi po poternici i izruči Kovačevića, smatramo delom izborne kampanje, jer je reč o netačnoj i besmislenoj informaciji, pošto je opšte poznato da niko ne može da bude osuđen dva puta za isto krivično delo", poručuju iz Ministarstva pravde.

Iz te insitutcije takođe podsećaju da je posle pregovora u martu 2009. američko državno tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja Kovačevića zbog nanošenja teških telesnih povreda američkom državljaninu Brajanu Štajhaueru.

Vlada Srbije je Štajnhauerovoj porodici tada ispaltila 900.000 dolara odštete, posle sporazuma sa američkim državnim tužilaštvom da odustane od krivičnog gonjenja Kovačevića i da mu se sudi u Srbiji.

Ni Osnovnom sudu u Somboru nije stigao zahtev američkog tužilaštva niti bilo koje druge institucije, izjavio je sekretar tog suda Nemanja Rilke.

Kovačević se nalazi na izdržavanju kazne od dve godine zatvora u zatvoru u Somboru od 20. januara prošle godine.

On je osuđen na dve godine i tri meseca zatvora posle sporazuma sa tužilaštvom da prizna da je američkom studentu Brajanu Štajnhaueru tokom tuče u studentskom klubu u Bostonu 4. maja 2008. godine, naneo teške telesne povrede opasne po život.

Vlada Srbije je Štajnhauerovoj porodici u martu 2009 ispaltila 900.000 dolara odštete, posle sporazuma sa američkim državnim tužilaštvom da odustane od krivičnog gonjenja Kovačevića i da mu se sudi u Srbiji.

Borović: Nije moguće izručenje Kovačevića Americi

Advokat Borivoje Borović potvrdio je da je američko tužilaštvo zatražilo da se toj zemlji izruči Miladin Kovačević, kako bi mu se sudilo za napad na studenta Brajana Štajnhauera, ali je dodao da je tako nešto nemoguće jer je njegovom klijentu već suđeno za to krivično delo.

Borović je rekao da su rodbina i odbrana Kovačevića obavešteni da je nadležno američkog tužilaštvo zatražilo da se postupi po ranije izdatoj Interpolovoj poternici.

"Naravno da je to potpuno nemoguće po međunarodnom pravu po kojem važi načelo da se ne može jednom presuđena stvar ponovo suditi ili po istoj stvari voditi više postupaka", rekao je Borović.

On je podsetio i na to da je Americi uplaćeno milion dolara na ime odštete Štajnhaueru, što je bio i uslov da se taj predmet ustupi srpskom pravosuđu.

Borović je rekao da bi prihvatanje tog zahteva značilo kršenje Ustava Srbije ali i Evropske konvencije o ljudskim pravima koja, kako smatra, garantuje sva prava njegovom klijentu.

"Ja sam uputio dopis Ministarstvu pravde da reaguje odgovorno i zaštiti prava optuženog. Ako država Srbija ne stane na našu stranu, onda smatram da smo izgubili pravnu sigurnost i da je došlo do raspada pravnog sistema u Srbiji", rekao je Borović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja