U Švajcarsku vratili oštećenog Sezana!

Delo francuskog impresioniste moraće na restauraciju

U Švajcarsku vratili oštećenog Sezana!

Crna Hronika -
Slika francuskog impresioniste je na nekoliko mesta pocepana pošto je ukradena iz galerije u Cirihu, ali može se restaurirati

ŽENEVA - „Dečak“ na popravci!Slika Pola Sezana „Dečak u crvenom prsluku“, koja je 2008. godine ukradena iz privatnog muzeja Emila Birlea u Cirihu, oštećena je vraćena u Švajcarsku, izjavio je Lukas Glor, direktor Fondacije Emila Birlea.

- Slika francuskog impresioniste je na nekoliko mesta pocepana pošto je ukradena iz galerije u Cirihu, ali može se restaurirati. Za to će biti potrebno izvesno vreme, ali uveren sam da će delo biti vraćeno u pređašnje stanje - rekao je Glor novinarima u Cirihu.

Zbog sumnje da su ukrali Sezanovu sliku, u noći između 11. i 12. aprila u Srbiji su uhapšeni Raško Mladenović, Ivan Peković, Bobe Nedeljkovski i Goran Rašković. Kradljivci su otkriveni zahvaljujući agentu koji se pljačkašima predstavio kao potencijalni kupac. Policija je prilikom hapšenja zaplenila 1,5 od 2,8 miliona evra koje su razbojnici dobili za sliku, kao i oružje. Pet dana kasnije policija je pretresla nekoliko stanova u potrazi za preostalih 1,3 miliona evra, ali bezuspešno.

(Z. N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track