KOBNA TRAGEDIJA: Alpinista pao sa 30 metara
Foto: Shutterstock

Nađeno telo planinara

KOBNA TRAGEDIJA: Alpinista pao sa 30 metara

Crna Hronika -
Petar Berilažić (58), iskusni beogradski alpinista, poginuo je u petak oko 17 sati dok se penjao na planinu Stol kod Bora. Tragedija se dogodila dok je pokušavao da se popne na planinu koja se svrstava u nepristupačne za uspon. Prvi rezultati istrage pokazali su da je Barilažić pao sa 30 metara dok je pokušavao da osvoji jedan od vrhova planine.

Prema nezvaničnim informacijama, Barilažić je bio član Alpinističkog odseka Beograd, a uzrok njegovog pada biće poznat nakon istrage, koja je u toku. Njegovo telo iz nepristupačnog predela izvukli su pripadnici Gorske službe Boljevca i Bora.Nepristupačan terenAkcija izvlačenja tela nastradalog alpiniste trajala je nekoliko sati.- Zbog nepristupačnog terena bila je prava agonija spustiti nesrećnog alpinistu do podnožja. Svi smo bili jako potreseni - ispričao je jedan od pripadnika Gorske službe.Prema dosad prikupljenim podacima, alpinista Berilažić je na ovoj planini boravio od prošlog vikenda, imao je vrhunsku opremu i bio je u izvanrednoj kondiciji. Vrh koji je krenuo da osvaja, kažu njegove kolege, nije poseban izazov za iskusnog alpinistu. Berilažić je četiri dana pre tragedije boravio u steni, u kojoj je i spavao.Osnovni javni tužilac u Boru Marina Ćirić izdala je nalog za obdukciju, koja će utvrditi tačan uzrok smrti alpiniste. - Tačno je da je planinar iz Beograda stradao na planini Stol, a po izvršenom uviđaju izdat je nalog za obdukciju. U ovom trenutku mogu samo da kažem da je planinar prilikom pada zadobio smrtonosne povrede, kojima je ubrzo podlegao. Obdukcija će dati bliže rezultate - rekla je Ćirićeva za Kurir.Trenutna smrtNa planini su tokom sedmice boravili i članovi Alpinističkog odseka Beograd, ali niko od njih ne može sa sigurnošću da kaže kako se tragedija dogodila. Pretpostavlja se da je Berilažić krenuo smerom koji aplinisti iz Bora i okoline izbegavaju u ovo doba godine jer je u senci pa su stene vlažne i klizave.Berilažić je preminuo na licu mesta usled povreda nastalih zbog preloma kičme i grudnog koša. Nastradali planinar bio je poznat u aplinističkim krugovima Srbije, mada je izvesno vreme živeo u Sidneju.Na licu mesta uviđaj su izvršili pripadnici PU Bor, a po završetku istrage biće poznate okolnosti pod kojima je došlo do tragedije.

HRONOLOGIJA- Februar 2011 - Vladimir Filipović (45) iz Beograda nastradao je prilikom osvajanja zaleđenog vodopada u Austriji- Avgust 2008 - Alpinista Dren Mandić (32) iz Subotice poginuo je na Himalajima, nakon pada sa završnog uspona ka vrhu- Maj 2002 - Zoran Miletić (42) iz Niša nastradao je dok je pokušavao da se popne na najviši vrh na svetu Mont Everest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track