Osnivač islamske omladine obučava makedonske islamiste

Islamisti

Osnivač islamske omladine obučava makedonske islamiste

Crna Hronika -
Bivši obaveštajac i profesor bezbednosti iz Skoplja Ivan Babanovski kaže da je Balkan kao jedan od centara za prodor islamističkog terorizma u Evropu označen i u planu "Al-Kaide" poznatom kao "Balkan 2020"

BANJALUKA - Bivši pripadnik jedinice “El mudžahedin” i jedan od osnivača Aktivne islamske omladine (AIO) u BiH Abdusamed Bušatlić po Makedoniji drži radikalno-islamistička predavanja u kojima inspiriše na organizovanje napada na nemuslimane, tvrdi banjalučki "Glas Srpske".

Analitičar Milovan Drecun je listu rekao da je AIO, koju je američki Stejt department označio kao terorističku, svoju mrežu uspostavila u Makedoniji, ali i u Sandžaku i na Kosovu i Metohiji.

Prema podacima "Glasa Srpske" iz, kako navodi, makedonske obaveštajno bezbednosne službe, Bušatlić često boravi u skopskom selu Kondovo u kojem je 100 odsto stanovništva albansko i koje je najjača radikalna baza u Makedoniji.

U tom skopskom predgrađu, gde se nalazi i centar za obuku, veliki je broj bivših pripadnika jedinice “El mudžahedin” i članova AIO.

Kondovo je, kako se navodi, država u državi, tamo vlast nema nikakvu kontrolu, a policija ulazi retko, samo kada su racije.

U Kondovu se nalaze i pripadnici bivše "Oslobodilačke vojske Kosova" koji, zajedno sa mudžahedinima i članovima AIO, obučavaju radikalne islamiste za borbu i napade.

U posebnim prodavnicama, ali i u slobodnoj prodaji, u Skoplju mogu se naći CD-ovi na kojima su snimljena Bušatlićeva predavanja u Strugi na kojima poziva na sukobe i rat sa hrišćanima, piše list.

Drecun je "Glasu Srpske" rekao i da je Kondovo glavni islamistički centar i da Bušatlić godinama drži radikalna predavanja po Makedoniji.

"U Kondovu i Aračinovu, odakle je većina pohapšenih osumnjičenih za nedavno ubistvo petorice makedonskih mladića, uopšte nema makedonske policije ni patrola. Sve apsolutno kontrolišu pripadnici

OVK. Još se tačno ne zna koliko je tu bivših pripadnika jedinice “El mudžahedin, a pogotovo u selima u zaleđu", naveo je Drecun.

Prema njegovim rečima, to je idealan teren za radikalne islamiste, a struktura AIO, bez obzira na to što je ta organizacija zabranjena, nije uništena.

Drecun kaže da Bušatlić drži predavanja u celoj Makedoniji i da tim tribinama prisustvuje veliki broj vehabija, među kojima su mnogi “kapitalci”. To je jasan znak, kaže, da je tamo uspostavljena njihova mreža, gđe se regrutuju novi ljudi.

"To je prava hobotnica, čija je glava bila i ostala AIO. Kad je reč o finansiranju, AIO je povezana sa džematom u Beču i hafizom Muhamedom Porčom, takođe iz BiH", rekao je Drecun.

Bivši obaveštajac i profesor bezbednosti iz Skoplja Ivan Babanovski za “Glas Srpske” kaže da je Balkan kao jedan od centara za prodor islamističkog terorizma u Evropu označen i u planu “Al-Kaide” poznatom kao “Balkan 2020”.

"Taj plan, uz Balkan, u Ruskoj Federaciji preferira Čečeniju, a za ulazak u SAD teritoriju Latinske Amerike. 'Balkan 2020' sastoji se od dve faze, a odnosi se na BiH, Kosovo, Sandžak, severni deo Crne Gore, severozapadne delove Makedonije, Čemerije u Grčkoj, ali i na Hrvatsku. U njemu je razrađena strategija 'Al-Kaide' za prodor islamskog džihada ka srcu Evrope", kazao je Babanovski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track