SUĐENJE BRANKU LAZAREVIĆU: Tužilaštvo počelo da izvodi dokaze
Foto: Zorana Jevtić

Odavanje poverljivih policijskih informacija

SUĐENJE BRANKU LAZAREVIĆU: Tužilaštvo počelo da izvodi dokaze

Crna Hronika -

BEOGRAD - U nastavku suđenja nekadašnjem šefu kabineta ministra unutrašnjih poslova Branku Lazareviću i još trojci optuženih za odavanje poverljivih policijskih informacija Darku Šariću danas je u Specijalnom sudu počelo izvođenje dokaza tužilaštva za organizovani kriminal, čiju zakonitost odbrana osporava od početka procesa.

Tužilaštvo je predstavilo svoje pisane dokaze kao što su naredbe istražnog sudije za prisluškivanje iz 2008. godine, za koje odbrana tvrdi da nisu zakonite jer na njima nema potpisa istražnog sudije.

Odbrana je u više navrata do sada osporavala validnost tonskih zapisa i tražila njihovo izuzimanje iz spisa predmeta, tvrdeći da su protivpravno nastajali, te da se ne mogu korisititi kao dokaz.

Sud, međutim, nije usvojio te predloge.

Na današnjem pretresu sud je prethodno spojio postupak protiv Lazarevića sa postupkom druge trojice optuženih u tom slučaju, pošto je na prošlom suđenju u aprilu zbog njegovih službenih obaveza u Atini, gde radi kao otpravnik poslova ambasade Srbije u Grčkoj, odlučio da postupak prema njemu privremeno razdvoji kako ne bi odlagao suđenje.

Lazarević je danas rekao sudu da više neće odsustvovati sa suđenja jer se uskoro vraća u Beograd.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. jun.

Pored Lazarevića u ovom postupku optuženi su i advokat iz Novog Sada Radovan Štrbac, policajac Boris Gara, kao i Rodoljub Radulović zvani Miša Banana u bekstvu i njemu se sudi u odsustvu. Lazarević nije želelo da detaljno iznosi svoju odbranu, navodeći da optužni predlog tužžilaštva smatram nedokazivim, jer kako je naveo, "nešto što se nije dogodilo, ne može se ni dokazati".

Štrbac je takođe rešio da za sad ne iznosi odbranu. Odbranu tokom postupka izneo za sad samo Gara, bivšši zamenik načelnika Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije.

Oni se terete da su tokom 2008. i 2009. prenosili poverljive policijske informacije Šariću pre pokretanja zvanične istrage za šverc kokaina u oktobru 2009. godine.

U optužnom predlogu se navodi da je Gara prenosio ključne podatke Lazareviću o praćenju Šarićeve grupe, nakon čega je Lazarević te informacije prosleđivao Štrpcu i Raduloviću, a oni Šariću.

To postupanje je, kako smatra tužilaštvo za organizovani kriminal, ugrozilo istragu policije jer su pripadnici Šarićeve grupe promenili dotadašnji način komunikacije. Šarić je prošlog leta prvostepenom presudom osuđen na 20 godina zatvora zbog krijumčarenja kokaina, a suđenje za pranje para mu je još u toku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track