SVEDOK SOFTIĆ: Siguran sam u ulogu DB u ubistvu Slavka Ćuruvije
Foto: Profimedia

Advokati dostavili podnesak

SVEDOK SOFTIĆ: Siguran sam u ulogu DB u ubistvu Slavka Ćuruvije

Crna Hronika -

BEOGRAD - Bivši pripadnik 3. Odeljenja Gradskog SUP-a, svedok na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije Slaviša Softić rekao je na današnjem ročištu da je gotovo siguran da određenu ulogu u ubistvu Slavka Ćuruvije ima služba Državne bezbednosti, odnosno neki njeni delovi.

"Deveto odeljenje možda, oni koji su bili na licu mesta, ne kažem ja da je bilo Deveto, ne mogu da budem precizan, to je moje zaključivanje na osnovu službenog rada i stručnosti, službenih beleški u koje sam imao uvid, sama pratnja Ćuruvije jedna je od indicija", rekao je svedok Softić.

Naveo je i da je bio više zadužen za predmet Ibarske magistrale, a da je pre toga vezano za slučaj Slavka Ćuruvije prikupljao informacije od njegovih saradnika, novinara, urednika, da je radio obradu lica mesta izvršenja krivično, te da je obavio razgovor sa stanarima, prolaznicima i da tada nije došao do nekog operativnog saznanja ili materijalnog dokaza kojem bi rasvetlio ubistvo.

Rekao je i da je u vreme akcije "Sablja" učestvovao u ispitivanju optuženih Radonjića, Romića i Kuraka, da je to dobio kao radni zadatak, te da su njih trojica uhapšeni nakon objavljivanja dosijea "Ćuran", ali da on nije odlučivao da li će biti pušteni, te da u tom momentu "verovatno nije bilo dovoljno dokaza" da se podnese krivična prijava. Svedok je rekao da je saznao da RDB prati Slavka Ćuruviju tek nakon objavljivanja dosijea "Ćuran" i da pre toga nije imao nikakve operativne informacije da je Ćuruvija bio predmet obrade tog resora.

Suđenje četvorici funkcionera i pripadnika Državne bezbednosti zbog ubistva Slavka Ćuruvije nastavljeno je danas u Specijalnom sudu iskazom svedoka Slaviše Softića, dok se nekadašnji zamenik načelnika resora DB Franko Simatović nije pojavio kao svedok.

Kako je rekla predsednica sudskog veća Snežana Jovanović, advokati Simatovića dostavili su sudu podnesak u kome je naznačeno da on ne može da svedoči pred tim sudom, budući da bi na taj način prekršio naloge iz Haškog tribunala dok je na privremenoj slobodi.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track