SUĐENJE BRANKU LAZAREVIĆU: Sud pročitao pismene dokaze, nastavak 1. septembra
Foto: Zorana Jevtić

Odavanje tajni

SUĐENJE BRANKU LAZAREVIĆU: Sud pročitao pismene dokaze, nastavak 1. septembra

Crna Hronika -

BEOGRAD - Suđenje nekadašnjem šefu kabineta ministra unutrašnjih poslova Branku Lazareviću i još trojici optuženih za odavanje poverljivih policijskih informacija Darku Šariću nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem dokaza tužilštva za organizovani kriminal, čiju zakonitost odbrana osporava.

Na današnjem pretresu sud je pročitao nekoliko pisanih dokaza tužilaštva, a nastavak suđenja zakazao za 1. septembar.

Lazarević, koji još uvek radi u ambasadi Srbije u Atini, prisustvovao je ročištu. On se, inače, definitivno u Srbiju vraća 30. juna.

Pored Lazarevića u ovom postupku optuženi su i advokat iz Novog Sada Radovan Štrbac, policajac Boris Gara, kao i Rodoljub Radulović zvani Miša Banana u bekstvu i njemu se sudi u odsustvu.

Na prethodnim suđenjima pred sudom su predstavljene pisane naredbe za prisluškivanje razgovora okrivljenih, a za koje branioci tvrde da nisu podobni za dokazni materijal, jer nemaju pečat i potpis nadležnog istražnog sudije.Odbrana takođe sumnja da su ta dokumenta najverovatnije fotokopija nekog nacrta naredbe, pa su advokati tražili da se pribave originali naredbi.

Zbog toga su Lazarević i Štrbac odbili da iznesu svoje odbrane, dok je odbranu izneo samo Gara.Lazarević i ostali se terete da su tokom 2008. i 2009. prenosili poverljive policijske informacije Šariću pre pokretanja zvanične istrage za šverc kokaina u oktobru 2009. godine.

U optužnom predlogu se navodi da je Gara prenosio ključne podatke Lazareviću o praćenju Šarićeve grupe, nakon čega je Lazarević te informacije prosleđivao Štrpcu i Raduloviću, a oni Šariću.

To postupanje je, kako smatra tužilaštvo za organizovani kriminal, ugrozilo istragu policije jer su pripadnici Šarićeve grupe promenili dotadašnji način komunikacije.

Šarić je prošlog leta prvostepenom presudom osuđen na 20 godina zatvora zbog krijumčarenja kokaina, a suđenje za pranje para mu je još u toku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track