POKRADENA MRTVA LOLA NOVAKOVIĆ: Iz kuće odneti svi Lolini trofeji i zlatne ploče, čak i klavir!
Foto: Aleksandar Jovanović

BIZARNO

POKRADENA MRTVA LOLA NOVAKOVIĆ: Iz kuće odneti svi Lolini trofeji i zlatne ploče, čak i klavir!

Crna Hronika -

BEOGRAD - Kuća Lole Novaković u beogradskom naselju Cerak opljačkana je na dan sahrane proslavljene pevačice, saznaje Kurir.

Navodno, iz kuće u kojoj je Lola provela poslednje dane odnete su vredne stvari.Zasad nije poznato ko je pljačku primetio i prijavio policiji.- Iz kuće su izneti svi Lolini trofeji i zlatne ploče. Nakon obavljenog uviđaja kuća je zapečaćena - kaže izvor Kurira upućen u ovaj bizarni slučaj.Podsetimo, Novakovićeva je preminula 3. aprila u svom domu u Beogradu, a sahranjena je skoro u tajnosti tri dana kasnije.- Provala se dogodila dok je pevačica sahranjivana na Novom groblju. U kući se, osim vrednosti koje su odnete, nalazio i klavir. Kuća u kojoj je živela ima dva sprata, garažu i veliki voćnjak u zadnjem dvorištu - dodao je naš sagovornik.Kako tvrdi naš izvor, Lola je oduvek strahovala da će se ovaj scenario dogoditi nakon njene smrti.- Želela je da njena zaostavština pripadne Muzeju grada Beograda. Govorila je da nakon njene smrti kuća treba da se osigura jer „lešinari ne spavaju“ - ispričao je naš izvor.Zorana Lola Novaković bila je veoma popularna tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Ona je 1962. godine predstavljala Jugoslaviju na Evroviziji, gde je s kompozicijom „Ne pali svetla u sumrak“ zauzela četvrto mesto. Sredinom osamdesetih prestala je da snima. Lola je kremirana na Novom groblju, a sahrani pevačice, o kojoj smo izveštavali, prisustvovalo je tek nekoliko kolega i poštovalaca.Zaboravljena- Loli je učinjena velika nepravda! Kad je preminula, niko od nadležnih se nije oglasio da pomene Lolu kao nekog ko je veoma doprineo srpskoj kulturi.Novakovićeva je bila jedan od prva tri nosioca nacionalne penzije, koju je stekla na osnovu svojih umetničkih zasluga. Čak nije ni sahranjena u Aleji zaslužnih građana - napominje naš sagovornik dobro upućen u život Novakovićeve.

ZaostavštinaDVA TESTAMENTA NA SUDUKako Lola Novaković nije imala dece, navodno je odlučila da zaostavštinu pokloni prijatelju, koji bi je prosledio Muzeju grada Beograda. Međutim, nakon njene smrti pojavile su se informacije o dva testamenta. Po jednom, ona - po prethodnom dogovoru - sve ostavlja prijatelju, a drugi će biti otvoren na ostavinskoj raspravi.

Bogata karijeraPRVA NAGRADA U RIMUOsim zapaženog učešća na Evroviziji, Novakovićeva je bila uspešna na brojnim festivalima. Na međunarodnom festivalu u Rimu 1964. osvojila je prvu nagradu s pesmom „Ulica četiri fontane“, međutim, ova numera, kao ni „Ne pali svetla u sumrak“, nikad nije izdata na ploči. Lola je nastupala u inostranstvu, a zabeleženo je i da su karte za njen prvi koncert u Domu sindikata rasprodate za samo dva sata. U radijskim i televizijskim studijima postoji preko 500 zapisa Lolinih nastupa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track