Tast i tašta brane Sanadera na sudu

Slučaj Sanader

Tast i tašta brane Sanadera na sudu

Crna Hronika -
Na predlog odbrane, Sanaderovi tast i tašta Ivo i Karmela Šarić biće ispitani 28. maja

ZAGREB - Prvi svedoci u slučaju "Fimi-medija" u kome se sudi Ivi Sanaderu i Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) kao pravnoj osobi biće tast i tašta bivšeg premijera i predsednika HDZ-a, a potom će svedočiti više bivših i sadašnjih funkcionera te stranke.

Tako je odlučilo tročlano veće Županijskog suda u Zagrebu na kojem je završeno čitanje oko 14.000 stranica dokumentacije iz sudskog spisa.

Na predlog odbrane, Sanaderovi tast i tašta Ivo i Karmela Šarić biće ispitani 28. maja. Odbrana je navela da zbog njihovih godina i narušenog zdravlja postoji mogućnost da oni kasnije neće moći da budu svedoci što je sud uvažio uprkos protivljenju tužilaštva.

Posle njih će od 18. juna do 17. jula svedočiti više bivših i sadašnjih stranačkih funkcionera među kojima i dosadašnja predsednica stranke Jadranka Kosor (3. jula) koja juče na izborima u HDZ-u nije uspela da osvoji još jedan predsednički mandat.

Zatim će suđenje biti prekinuto do septembra. Sanader i još deset fizičkih i pravnih lica, među kojima i HDZ kao prva stranka koja se tereti za korupciju, optuženi su za izvlačenje oko 10 miliona evra iz državnih preduzeća i ministarstva preko privatne marketinške agencije "Fimi-medija".

Oko četiri miliona evra navodno je završilo u crnom fondu HDZ-a, a oko dva miliona kod Sanadera. Krivicu su priznali bivši blagajnik HDZ-a i šef carine Mladen Barisisć, bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavosević i vlasnica marketinške agencije Fimi-medija, po kojoj je slučaj i dobio ime, Nevenka Jurak.

Njih troje nisu se, međutim, nagodili s tužilaštvom kao optuženi Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić, preko čijih se firmi, u saradnji s Fimi medijom, takođe "izvlačio" novac.

Lončar-Papeš osuđena je na 11 meseci zatvora, Dimić na šest meseci, a zajedno državi moraju da vrate 3,8 miliona kuna.

Krivicu su na početku suđenja odbacili Sanader, HDZ, kao i njihov bivši portparol Ratko Maček. U dosadašnjem toku suđenja pročitani su iskazi Barisisća, Pavošević i Jurak, jer su oni odlučili da se brane ćutanjem i ne odgovaraju na pitanja.

Optužnica u slučaju "Fimi-medija" je jedna od najopsežnijih u istoriji hrvatskog sudstva. Samo optužnica je napisana na oko 500 stranica, dok celi sudski spis ima više od 60.000 stranica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track