DRAMA U RAŠKI: Mačetom napao policajce i vikao Alahu ekber!
Foto: Marina Lopičić

Težak incident u romskom naselju

DRAMA U RAŠKI: Mačetom napao policajce i vikao Alahu ekber!

Crna Hronika -

Boban Nikolić (40), koji tvrdi da je vehabista, ranjen u nogu prilikom hapšenja dok je nasrtao na policajce

RAŠKA - Boban Nikolić (40) iz Raške, koji je primio islam i koji se poslednjih meseci javno hvalio da je pripadnik vehabijskog pokreta, nasrnuo je juče mačetom na policajce uz povike „Alahu ekber“ (Alah je veliki). Nikolić je savladan tek pošto ga je jedan od policajaca ranio pištoljem u nogu.Drama se odigrala juče pre podne u romskom naselju Kučevski lug u Raški, kad je policijska patrola došla da Nikoliću uruči poziv za izdržavanje kazne po presudi za neka od ranije učinjenih krivičnih dela. Kada je ugledao policiju, pomahnitali Nikolić je potegao mačetu i uz uzvik „Alahu ekber“ nasrnuo na policajce.Jedva ga savladali- Jedan od policajaca tada je izvukao pištolj, i da bi zaplašio Nikolića, ispalio je hitac u vazduh. Nikolić se okrenuo i pobegao u kuću, gde se zatvorio, odnosno zabarikadirao - ispričao nam je juče jedan od svedoka.Posle izvesnog vremena, pregovora i ubeđivanja, Nikolić se ponovo pojavio na vratima, i umesto da se preda, ponovo je potegao mačetu i nasrnuo na policajce.- Tada je jedan od policajaca ispalio hitac i ranio Nikolića u nogu. On je pao na zemlju, ali je istog trena krenuo da se uspravlja u nameri da ponovo nasrne na policajce. Policajci su tada skočili na njega i brzo uspeli da ga savladaju, da mu otmu mačetu i stave lisice - priča ovaj očevidac.Nikolić je prebačen u novopazarsku bolnicu, gde je zbrinut, a ustanovljeno je da je povreda lakše prirode, odnosno da je metak samo okrznuo nogu.Ubiše mi sinaSpaso Jovanović i Dragica Nikolić, roditelji Bobana Nikolića, kažu da je njihov sin trebalo da bude priveden zbog izdržavanja tri meseca zatvora.- Boban jeste primio islam, često je išao u Novi Pazar, uglavnom po hranu, ali vehabija nije bio, nije se tako oblačio niti ponašao, i nismo ovde videli nijednog vehabiju da se s njima družio. Nije nasrnuo na policiju i policija nije imala razloga da se tako ponaša - pričaju roditelji.Njegova majka Dragica kaže da je šokirana i da je sve što se desilo u tom mirnom romskom naselju podsećalo na najstrašnije scene iz akcionih filmova.- Moj sin nije zlatan, ali takvo hapšenje, kao da je najveći terorista, nedopustivo je. Povredio se i dok je trčao i bežao od policije, koja ga je jurila po šumama i po brdu. Kada se zatvorio u kuću, oni su pucali na njega. Samo sam vikala: „Uhapsite ga lepo, nemojte da ga ubijete. Zamalo mi ubiše sina“ - priča Dragica.Porodici nije poznato da je imao neke kontakte s pripadnicima vehabijskog pokreta iako se odmah pokrenula priča da je čak bio i na ratištu u Siriji. U naselju za Bobana kažu da ima ženu i decu u Nemačkoj i da je moguće da je tamo došao u kontakt s radikalnim islamistima.Samozvani vehabija- On se u poslednje vreme hvalio da je pripadnik vehabija, da je primio islam, ali da nije na drugi način iskazivao pripadnost tom pokretu, niti je bio nasilan. Ipak, mnogima je bilo neobično što je prihvatio da živi u šatoru, što je specifično za radikalnije islamiste - pričaju komšije.

Izgorela kućaŽIVEO POD ŠATOROM S DECOMDragica nije krila da je njen sin Boban bio u sukobu s komšijama.- I pored svega, u suštini je dobar čovek. Živim sa ostalim članovima porodice u njegovoj kući posle velikog požara u kojem nam je izgoreo krov nad glavom. Sa svoje šestoro male dece, Bojan je prešao da živi pod šatorom pored njegove kuće - priča njegova majka.

Islamska država poručila pre nekoliko danaKOLJITE I DECU PO PARKOVIMANapad u Raški dogodio se samo nekoliko dana nakon što su džihadisti preko svog magazina Rumijah pozvali sve pristalice širom sveta da napadaju i ubijaju sve nevernike - decu koja se igraju u parkovima, penzionere koji čekaju red, putnike u gradskom prevozu, pa čak i ulične prodavce.Poziv je upućen usamljenim vukovima, ekstremistima koji se zalažu za terorističku ideologiju, ali u stvari nisu deo njihove mreže.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja