CRNA HRONIKA PRE 120 GODINA: Ovako su srpski mediji izveštavali o atentatu na kralja Milana!
Foto: Arhiva

Pogubljenje Stevana Đure Kneževića

CRNA HRONIKA PRE 120 GODINA: Ovako su srpski mediji izveštavali o atentatu na kralja Milana!

Crna Hronika -

Posle obavljene presude svet se razišao kućama u najvećem redu i miru, zadovoljan što je zlikovca sustigla očekivana zaslužena kazna

BEOGRAD - Dana 24. juna 1898. Stevan Đura Knežević izvršio je atentat na kralja Milana Obrenovića. Knežević je u Knez Mihailovoj ulici pucao na Milana, a bio je priprost i glup čovek, bez ikakvog političkog ili ličnog motiva da ubije bivšeg kralja. Zapravo, atentat je organizovala ruska tajna obaveštajna služba.

Nesrećnik... Đura Knežević pred pogubljenjem i kralj Milan Obrenović
Nesrećnik... Đura Knežević pred pogubljenjem i kralj Milan Obrenović

Nakon ovog atentata u Srbiji je uveden Preki sud, a Đura Knežević je streljan na Karaburmi. „Atentatora Stevana Đuru Kneževića, koji je bio predmet tolikog gnušanja i preziranja, nestalo je s lica zemljinog. Taj izrod ljudski, koji se usudio da u srpskoj prestonici digne ruku na prvog srpskog kralja posle Kosova. Taj nesrećnik, koji je hteo da u crno zavije Srbiju i ceo srpski narod, streljan je 13. tekućeg meseca, u četrdesetom minutu po podne, na Karaburmi, u prisustvu nekoliko hiljada beogradskih stanovnika“, navedeno je u Glasniku.Slika predstavlja momenat za vreme čitanja presude Prekog suda. Na atentatora je izbačeno sedam pušaka. Posle obavljene presude svet se razišao kućama u najvećem redu i miru, zadovoljan što je zlikovca sustigla očekivana zaslužena kazna.

Pokajao se...Svetislav Trailović
Pokajao se...Svetislav Trailović

Svetislav Trailović, založen nekom poganijom, osuđen na doživotnu robijuUbio ženu da bi se oslobodio magija!VELIKA PLANA - Svetislav Trailović osuđen je pred smederevskim sudom na doživotnu robiju i trajni gubitak časnih prava jer je 4. decembra 1932. godine ubio svoju suprugu Jevrosimu (22). Ovaj slučaj bio je interesantan jer je Svetislav tokom istrage ispričao da je sumnjao da mu Jevrosima daje neke mađije, zbog kojih se razboleo.- Duže vreme osećam kako sam slab i malaksao, pa nikako ne mogu sebi da objasnim odakle mi je došla ta iznenadna boljka. Pre 20 dana bolest me je i u krevet oborila. Na nedelju dana pred smrt ženinu opet sam bio zanemoćao i legao u krevet. Moja mati je tada išla kod vračare da mi donese lek. Rekla mi je: „Evo ti malo vode što mi je dala za tebe vračara, umij se i popij tri gutljaja. Vračara mi je rekla da je u tebe ušao nečist duh i da si založen nekom poganijom. Sve je to delo mađija“ - ispričao je Stanislav i objasnio da mu je i snaha Leposava rekla da je išla kod vračare zbog problema s mužem.ObjavaU rubrici Policijskog glasnika iz 1901. pod nazivom „Ko je ovo?“, objavljene su fotografije mrtvaka. „Leš je visio na šljivi u mestu Mirijevski potok, nedaleko od Novog groblja. Kod njega nisu nađena nikakva dokumenta, niti bilo kakav papir ili predmet koji bi pomogli da se telo identifikuje“, stoji u opisu uz fotografiju leša. Muškarac je star između 36 i 40 godina, visok 170 centimetara, crnomanjast s crnim, gustim brkovima.

Zločin u Baroševcu kod LazarevcaDuh otkrio ubiceBAROŠEVAC - Marko Sandić, kovač iz sela Baroševac kod Lazarevca, ubijen je u svojoj kući u noći između 5. i 6. oktobra 1901. Njega su s više uboda nožem iskasapili kovači Dragutin Stevanović, Spasoje Veljković, Stojan Kara-Stojanović i Petronije Stanojević.Marko je bio samac. Kad je ušao u svoj stan, ništa nije opazio, seo je na svoj krevet, izvadio jedan grozd iz marame, pojeo ga, svukao se i legao u postelju da spava.Sutradan je u selu bio vašar i svi meštani su pohrlili na zabavu. Mnogi su prolazili pored Markove kovačnice, a nekima je bilo čudno što on i dalje spava, jer su znali da se spremao za vašar. Jedan njegov poznanik zaprepastio se kad je ugledao krvave mrlje na njegovom prozoru.Brzo se naže na prozor, a još brže stuknu nazad i polete mehani da javi kmetu da je Marko ubijen. Na njemu je 14 rana, ali udar u prsa i povreda pluća behu smrtonosni. Zlikovci su ranije ušli u kuću, pa su se sakrili ispod kreveta i u kujnu. Kad je Marko zaspao, skočili su na njega i počeli ga klati. Nož je bio tup. Marko se hrvao s njima ali su oni bili snažniji.Jednog zlikovca toliko je savest grizla da se neprestano hrvao s duhom Markovim, koji veli, hoće da ga uguši - objašnjeno je kako su otkrivene ubice kovača Marka.

Uhapšeni... Ubice s bukagijama
Uhapšeni... Ubice s bukagijama

ULIČARSKI REČNIK• čovek - levat• dobar - gotivan• žandarm - porijat• lopov - šatravac• devojka - kelinka• rakija - šušljinga• beži - gljaj• stoj - ne gljaj• puška - utuko• nož - misirac• otac - kevac• majka - keva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track