Srbija energično goni  trgovce ljudima
Foto: Damir Dervišagić

Stejt department

Srbija energično goni trgovce ljudima

Crna Hronika -
Stejt department ocenjuje da je Srbija učinila značajan korak na zaštiti žrtava, ali i dodaje da je neophodno u to uključiti i nevladine organizacije koje su već pomagala žrtvama u njihovoj ponovnoj integraciji u društvo

VAŠINGTON - Vlada Srbije energično goni trgovce ljudima i u prošloj godini je povećan broj osuđenih lica, a uvedene su i nove mere prevencije u borbi protiv ove vrste kriminala, navodi se u godišnjem izveštaju Stejt departmenta o trgovini ljudima u svetu.

Iako američka administracija u svom izveštaju zaključuje da u Srbiji još nisu u potpunosti ispunjeni standardi neophodni za eliminaciju trgovine ljudima, ističe se da srpske vlasti čine značajne napore da to učine.

Stejt department ocenjuje da je Srbija učinila značajan korak na zaštiti žrtava, ali i dodaje da je neophodno u to uključiti i nevladine organizacije koje su već pomagala žrtvama u njihovoj ponovnoj integraciji u društvo.

U 2011. godini je tužilaštvo procesuiralo 36 slučajeva trgovine ljudima, u koje je bilo uključeno 68 ljudi.To je manje u odnosu na 2010. godinu, kada je zabeleženo 47 slučajeva i procesuriano 99 osoba, navodi Stejt department.

Od 68 optuženih prošle godine, 47 lica je osuđeno, što je porast u odnosu na 2010. kada je bilo osuđeno 36 osoba. Presude su se kretale od šest meseci do deset godina zatvora. Međutim, Stejt department ističe da je tokom 2011. godine, od 47 osuđenih, samo 15 počelo da izdržava kaznu. Strane žrtve trgovine ljudima, koje su pronađene u Srbiji, uglavnom dolaze iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Moldavije, Albanije, Turske, Slovenije, Rusije i Austrije.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je tokom predstavljanja izveštaja u Vašingtonu rekla da skoro 27 miliona ljudi u svetu danas živi u ropskim uslovima o da su oni žrtve trgovine ljudima.

Ona je kazala da, i pored toga što je u SAD i drugim zemaljama, ropstvo zvanično ukinuto, postoji moderna vrsta ropstva koja se zove trgovina ljudima.Te žrtve su žene i muškarci, devojčice i dečaci i njihove priče nas podsećaju kakvo neljudsko ponašanje je moguće od strane samih ljudi, navela je Klintonova.

U godišnjem izveštaju Stejt departmenta se navodi da ipak postoji napredak u procesuiranju trgovaca belim robljem i da sve više vlada širom sveta pomaže žrtvama.

Od 185 država pomenutih u izveštaju, samo 33 u potpunosti ispunjavaju zakone koji služe okončanju trgovine ljudima, piše u izveštaju, dok se na dnu liste nalaze Alžir, Kongo, Libija, Severna Koreja, Saudijska Arabija i Sirija.

Trgovci ljudima igraju na nadu žrtava koje očekuju bolji život, kazala je Klintonova.

U izveštaju se navodi da moderni robovi danas mogu da budu imigranti koji traže posao u inostranstvu, kao što su dadilje ili radnici u fabrikama i svi oni kojima se oduzme pasoš kada dođu u stranu zemlju.

Takođe, to može biti i neko ko ostane u svojoj zemlji, ali je nateran na prisilan rad, bez prava da odustane ako ne želi da radi.

Suština svega je ograničenje slobode, slobode da se izabere kako i gde živeti i šta raditi, zaključuje se u izveštaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track