BESNI KRVAVI RAT 5 MAFIJAŠKIH KLANOVA: Ko ubija na beogradskom asfaltu? Za pet godina 56 MRTVIH! EKSKLUZIVNO U KURIRU!
Foto: Marina Lopičić

ISTRAŽIVANJE KURIRA! Šta se krije iza likvidacija širom Srbije

BESNI KRVAVI RAT 5 MAFIJAŠKIH KLANOVA: Ko ubija na beogradskom asfaltu? Za pet godina 56 MRTVIH! EKSKLUZIVNO U KURIRU!

Crna Hronika -

U toku je mafijaški rat pet ozloglašenih klanova na beogradskom asfaltu, koji se bore za prevlast u podzemlju! Dvostruko ubistvo na Voždovcu u petak, kada su likvidirani Ivan Ćirić i Ivan Milić samo je nastavak krvavog obračuna, u kom je već stradalo na desetine pripadnika kriminalnih grupa, a crnogorski klanovi su samo uneli pometnju među bande u prestonici

BEOGRAD - Ivan Ćirić (38), zvani Ćira, i njegov prijatelj Ivan Milić (31) ubijeni su u okviru rata mafijaških grupa u Beogradu, a operativna saznanja policije govore da u borbi za prevlast u podzemlju trenutno ratuje pet klanova: dva crnogorska i tri beogradska - „voždovački“, „zemunski“ i „novobeogradski“.

Bezbednosne službe više puta su označile kriminalne grupe iz Kotora - „škaljarski“ i „kavački klan“ kao najjače u regionu, a prema operativnim podacima policije, upravo oni pokušavaju da u prestoničkom podzemlju preotmu vlast lokalnim klanovima, koji su istovremeno, decenijama unazad, u međusobnim sukobima.

foto: Damir Dervišagić

Svesni svoje snage

- Još od devedesetih godina „novobeogradski klan“ je, pored „zemunskog“ i „voždovačkog“, najjači u Beogradu. Osim što neprekidno međusobno ratuju, prvenstveno zbog poslova u vezi sa dilovanjem narkoticima, bilo je i slučajeva da su pojedinci stradali od sopstvenih bosova, i to najpre zbog izdaje i prelaska iz jednog u drugi klan - pojašnjava za Kurir izvor iz policije.

On napominje da su crnogorski „škaljarski“ i „kavački klan“ neuporedivo moćniji od lokalnih beogradskih, koji su poslednjih godina znatno oslabili, kako zbog učestalih ubistava tako i zbog pojedinačnih procesuiranja i hapšenja.

- Crnogorski klanovi su svesni svoje snage, ali zbog međusobnog rata oni među beogradskim grupama traže saveznike, pa tako postoji dobra saradnja između „škaljarskog klana“ i ljudi koji su nastavili da vode „zemunski klan“ nakon likvidacije njegovih vođa u „Sablji“. U tom opštem ratu zato se prave blokovi, ali generalno se može reći da trenutno u Beogradu ratuje pet klanova - pojašnjava naš izvor.

foto: Nebojša Mandić

Kriminolog Dušan Davidović kaže za Kurir da nema sumnje da je pozadina dvostruke likvidacije na Voždovcu borba za prevlast u podzemlju.

- Problem je što su čak i ti navodni beogradski kriminalci zapravo Crnogorci. Oni kao građani strane države direktno ugrožavaju unutrašnju bezbednost Srbije, što je nedopustivo. Ubijaju se usred dana, pred nevinim posmatračima. Prava je sreća što na Trošarini od rikošeta nije stradao još neko. Zbog svega toga imamo pravo da otvoreno sumnjamo u navodne statistike o smanjenom broju kriminaliteta, ali i da postavimo pitanje gde su i šta rade profesionalci iz beogradske policije - smatra Davidović.

Triput preživeo napad

Kriminolog Zlatko Nikolić smatra da ubistvo Ćirića i njegovog prijatelja liči na mnoga prethodna u prestonici.

foto: Milovan Milenković

- Ovakve likvidacije su već viđene u mafijaškim krugovima. Kad nestanu jedni, isplivavaju neki drugi, bilo da su Voždovčani ili Crnogorci. U ovom konkretnom slučaju imali smo čoveka koji je triput uspeo da preživi pokušaje likvidacije, što jasno potvrđuje da je ovog puta nekoga previše ugrozio ili duboko zagazio u nečije ilegalno poslovanje - smatra Nikolić.

Ivan Milićević

Opsežna istraga o ubistvu Ćirića PREGLEDAJU SE KAMERE ,SASLUŠAVAJU SARADNICI

foto: Zorana Jevtić

Policija u nastavku istrage zločina na Voždovcu proverava kretanje ubijenog Ćirića tokom kobnog jutra, pre nego što je izrešetan u sačekuši u Ulici Save Maškovića.

- Sumnja se da je ubica celo jutro pratio Ćirića, zbog čega će policija pribaviti snimke svih sigurnosnih kamera koje se nalaze na trasi njegovog poslednjeg kretanja. Takođe, pozive za informativni razgovor u policiji dobilo je nekoliko osoba koje su označene kao njegovi najbliži saradnici i pripadnici „voždovačkog klana“. Moguće je da je Ćirića ubio i neko od njegovih, jer je navodno hteo da izađe iz nelegalnih poslova - kazao je izvor Kurira.

ONI VLADAJU PODZEMLJEM

1. Škaljarski

foto: Printscreen

Nekadašnji jedinstveni kotorski kriminalni klan raspao se na dve grupe nazvane po naseljima u predgrađu Kotora, i to u trenutku kada je krajem 2013. nestao tovar od 200 kilograma kokaina u Valensiji. Prema podacima crnogorske policije, Igor Dedović i Jovica Vukotić su vođe „škaljaraca“, a za ovu grupu je karakteristično da likvidacije izvršavaju isključivo automatskom puškom sa velikim brojem ispaljenih metaka.

2. Kavački

foto: Printscreen

Prema podacima crnogorske policije, „kavčane“ vode Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer. Kašćelan je preživeo atentat u Novom Sadu, nakon čega se zarekao da će sve „škaljarce“ izbrisati sa lica zemlje. U ratu ove dve grupe u poslednje vreme strada veći broj pripadnika „škaljarskog klana“.

3. Zemunski

foto: Profimedia

Nakon akcije „Sablja“ i ubistva Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića, policija je kao novog šefa „zemunaca“ označavala Luku Bojovića. On je, međutim, pravosnažno oslobođen svih optužbi u Srbiji, dok ga crnogorski mediji označavaju kao saradnika i zaštitnika „škaljarskog klana“.

4. Novobeogradski

foto: Printscreen

Policija je kao vođu ovog klana označavala Dejana Stojanovića, a grupa je u javnosti poznata kao „Kekina grupa“. O njima se govorilo kao brutalnim ubicama i narko-dilerima koji su imali primat na teritoriji ove beogradske opštine.

5. Voždovački

U „beloj knjizi“ MUP kao članovi klana označeni su Miodrag Mija Baškalović, Vladan Kontić Konta, Srđan Kačavenda, Milan Bogdanović Miško, Bojan Pavićević Đura, Boško Raca i Aleksandar Petrović Aca.

foto: Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

PODSEĆANJE- pet najvećih klanova u Beogradu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track