BOMBAŠ ZAPALIO NAJSTARIJU GIMNAZIJU: Uhapšen razbojnik koji je podmetnuo požar u školi u Kragujevcu
Foto: Nebojša Mandić

ŠOK

BOMBAŠ ZAPALIO NAJSTARIJU GIMNAZIJU: Uhapšen razbojnik koji je podmetnuo požar u školi u Kragujevcu

Crna Hronika -

Nemanja Gavrilović je odranije poznat policiji zbog pucnjave u jednom restoranu 2014, kao i zbog talačke krize u julu 2017, kada se zabarikadirao s bombama u zgradi u Ulici Svetozara Markovića

Nemanja Gavrilović (37) iz Kragujevca uhapšen je juče zbog sumnje da je u noći između srede i četvrtka podmetnuo požar u Prvoj kragujevačkog gimnaziji, saznaje Kurir.

Gavrilović je odranije poznat policiji zbog pucnjave u jednom restoranu 2014. godine, kao i zbog talačke krize u julu 2017, kada se zabarikadirao s bombama u podrumu zgrade u Ulici Svetozara Markovića u Kragujevcu.

- Nemanja je hapšen zbog pokušaja ubistva i proveo je u pritvoru mesec dana. Pušten je da se brani sa slobode, ali je nakon toga nestao. U bekstvu je bio do jula 2017, kada se javio policiji, pa potom naoružan bombama zauzeo podrum! U njemu se nalazio s dvojicom tinejdžera, a svi su se predali posle 32 sata drame - kaže naš dobro obavešteni izvor. Nemanja Gavrilović je tada priveden, ali se branio sa slobode.

foto: Printscreen

Kako saznajemo iz istrage, Gavrilović je preksinoć odlučio da zapali jednu od najstarijih škola u Srbiji jer je imao nerešene odnose s direktorkom oko zakupa poslovnih prostorija u gimnaziji. Naime, on je navodno podmetnuo požar nezadovoljan što mu je direktorka otkazala poslovnu saradnju.

- On je držao radnju brze hrane i ketering, protiv čega je bila direktorka. Uspeo je da dobije privremenu dozvolu, ali je posle nekoliko meseci iselio mašine, ne plativši zakup niti komunalije. Kragujevačka policija je posle požara za svega nekoliko sati rešila slučaj i uhapsila osumnjičenog piromana. Po nalogu osnovnog javnog tužilaštva određeno mu je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio delo protiv opšte sigurnosti - kaže izvor Kurira.

U požaru, srećom, nije bilo žrtava, ali je pričinjena velika materijalna šteta, pošto je izgorelo šest prostorija, među kojima i nastavnička kancelarija, kao i kancelarija direktora škole.

- Izgorele su vredne slike, biblioteka i u tom delu šteta je neprocenjiva, nameštaj takođe. Izgorela je i dokumentacija u kancelarijama direktora, sekretara, računovodstva, u zbornici i jednoj učionici - kaže vidno potresena direktorka Slavica Marković za Kurir.

Na gašenju je bilo 11 vatrogasaca sa četiri vozila.

Tradicija Bogata istorija gimnazije

PRVA SREDNJA ŠKOLA U KNEŽEVINI SRBIJI

Prva kragujevačka gimnazija je najstarija gimnazija u Srbiji u kojoj se nastava odvija na srpskom jeziku, odnosno najstarija gimnazija osnovana južno od Save i Dunava, na teritoriji Srbije. Preteča ove gimnazije osnovana je u Beogradu.

Naime, 1830. počela je da radi prva srednja škola, bez imena ali nazivana „verhovna“, viša ili velika. Vodio ju je Dimitrije Isailović, kome nimalo nije bilo lako, jer su roditelji odvraćali decu od škole. Godine 1833. Miloš Obrenović odlučuje da preseli Tipografiju u Kragujevac i tako je počela sa radom Velika škola, prva srednja škola u Kneževini Srbiji. Od 1887. škola je smeštena u zgradu u kojoj se i sada nalazi. Prva kragujevačka gimnazija prepoznatljiva je i po tragediji iz 21. oktobra 1941, kada su jedinice nacističke Nemačke streljale oko 2.800 ljudi, među kojima nekoliko desetina gimnazijalaca i njihovih profesora. Prva kragujevačka gimnazija je pod zaštitom države kao spomenik kulture.

J. Ivić - D. Ilić - Foto: Nebojša Mandić; PrintScreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: EKSKLUZIVNA ISPOVEST ZATVORENIKA! Zašto su poslednji dani ubice iz Rakovice ledili krv u žilama cimerima iz CZ?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja