Najnovije vesti

OSUĐENI DŽIHADISTI IZ SRBIJE: Sedmorki ukupno 67 godina robije
Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

sPECIJALNI SUD U bEOGRADU

OSUĐENI DŽIHADISTI IZ SRBIJE: Sedmorki ukupno 67 godina robije

Crna Hronika

Osuđeni za niz krivičnih dela terorizma i saradnju sa Islamskom državom Iraka i Levanta (Šama), kao i regrutaciju državljana Srbije na ratišta

BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na ukupno 67 godina zatvora sedmoricu optuženih za niz krivičnih dela terorizma i saradnju sa Islamskom državom Iraka i Levanta (Šama), kao i regrutaciju državljana Srbije na ratišta.

 

Trojica su osuđena u odsustvu jer su i dalje u bekstvu a za njima je raspisana međunarodna poternica. Sud je Abida Podbićanina, Seada Plojovića i Tefika Mujovića osudio na po 11 godina zatvora, a na 10 Gorana Pavlovića.

 

Na kazne od po devet i po godina osuđeni su Izudin Crnovršaninu i Rejhan Plojović, dok je Ferat Kasumović osuđen na sedam i po godina. Plojoviću, Crnovršaninu, Kasumoviću i Mujoviću je produžen pritvor, dok su Podbićanin, Pavlović i drugi Plojović.

 

Ovo je prvostepena presuda na koju osuđeni, njihovi branioci kao i tužilaštvo za organizovani kriminsl imsju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu. Mujović je u aprilu 2016. godine iz Turske deportovan Srbiji, po čijoj je poternici bio uhapšen.

foto: Nebojša Mandić

Tužilaštvo je za Podbicanina, Seada Plojovića, Tefika Mujovića, Gorana Pavlovića, Rejhana Plojovića i Izudina Crnovršanina predložilo kazne ne manje od 12 godina zatvora, dok je za Kasumovića tražilo kaznu ne manju od osam godina zatvora.

 

Svi oni optuženi su za teroristicko udruživanje, vrbovanje i obučavanje za vršenje terorističkih dela, finansiranje terorizma, kao i za javno podsticanje na izvršenje terorističkih dela.

 

Pavlović i Plojović optuženi su da su posredstvom Abida Podbićanina i Tefika Mujovića početkom 2013. godine uspostavili vezu sa organizacijama koje su UN proglasile za teroristicke - "Islamska država Iraka i Levanta" i "Front Al-Nusra", koje u dužem periodu izvode terorističke akcije i druge vidove oružane borbe na teritoriji više država s ciljem nasilnog stvaranja buduće globalne islamske države - kalifata.

 

Optuženima se stavlja na teret da su od istomišljenika u Srbiji, zemljama u regionu i Zapadnoj Evropi kontinuirano prikupljali novac i finansirali odlazak više građana Srbije, koje su vrbovali radi učešća u oružanim sukobima, najpre u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište.

 

Prema navodima tužilašva, najmanje 24 osobe su tako otišle na sirijsko ratište, među njima i sedmorica okrivljenih. Tužilaštvo navodi da je Podbićanin čak komandovao terorističkom jedinicom u kojoj su bile osobe sa Balkana.

 

Za njega je u nekoliko navrata na interenet sajtovima islamista obijavljivano da je poginuo u Siriji, ali sud o tome nije zvanično obavešten. Optuženi su i da su prikupljali novac za terorizam, zluopotrebljavajući i priloge vernika.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...