OVO JE JOŠ JEDNA TEORIJA LIKVIDACIJE ADVOKATA OGNJANOVIĆA: Čuvao je mračne tajne Luke Bojovića, bio je svedok uspona klana?
Foto: Printscreen YouTube, Profimedia

ubijen ispred zgrade na novom beogradu

OVO JE JOŠ JEDNA TEORIJA LIKVIDACIJE ADVOKATA OGNJANOVIĆA: Čuvao je mračne tajne Luke Bojovića, bio je svedok uspona klana?

Crna Hronika -

Advokat Dragoslav Ognjanović (57) posmatrao je izbliza uspon novog zemunskog klana, a pripadnike grupe - šefa Luku Bojovića i najmanje pet istaknutih članova iz različitih faza razvoja ganga - zastupao je pred sudovima u Srbiji i inostranstvu.

foto: Dragana Udovičić

Slučaj otmice i prebijanja Mirka Elezovića 2002. godine - čiji su vinovnici navodno bili Luka Bojović, njegov ratni prijatelj (danas pokojni) Rade Rakonjac i Božidar Cakić - verovatno je jedini u poslednjih 20 godina u kom Miša Ognjanović, advokat brutalno ubijen u subotu uveče na Novom Beogradu, nije zastupao pripadnike takozvanog novog zemunskog klana.

foto: Aleksandar Jovanović

Godinama kasnije Ognjanović će postati njihov stalni branilac i - nevoljno - svedok uspona klana koji ove godine doživljava najteži udar još od hapšenja šefa, ozloglašenog Luke Bojovića.

Pre fame

Ognjanović je na sudu dokazivao njihovu nevinost još i pre nego što su i šira i stručna javnost mogli da shvate dimenzije klana koji je oko sebe okupio Bojović. Tako je, na primer, Bojovića i njegovog najbližeg saradnika Veljka Banovića Votku ovaj advokat još 2007. godine branio od optužbi za nošenje nelegalnog oružja. Mediji su brujali: vođe novog moćnog klana pripremale su likvidacije rivala u podzemlju. No, njima ne samo da se zbog toga nije sudilo nego su i za oružje oslobođeni. Već godinu dana kasnije Bojović je - sada u društvu kuma Dragoslava - Galeta Miloradovića - ponovo uhapšen, ovoga puta zbog falsifikovanih dokumenata.

Ponovo je, međutim, presuda bila oslobađajuća, a Ognjanović je opet pobedio dokaze i ubedio sud da falš lične karte - namenjene ne samo Bojoviću nego i njegovom prijatelju Vladimiru - Zubi Mijanoviću - zapravo nisu služile da se zaista koriste kao lična dokumenta.

Na vrhuncu

Doći će, međutim, na red i teže optužbe od onih za falsifikovanje dokumenata i nošenje oružja. Tri godine kasnije, 2011, deo grupe optužen je u Beogradu zbog sumnji da su upleteni u ubistvo Branka Jeftovića Jorge i pokušaje likvidacija Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka.

foto: Profimedia

Osveta klana zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana bila je, navodno, motiv obračuna. Tada su se na optuženičkoj klupi u Specijalnom sudu u Srbiji našli Sretko Kalinić i Miloš Simović - pripadnici zemunskog klana za kojima se tragalo još u “Sablji” (nakon ubistva premijera Đinđića). Kalinić je priznao ubistvo Jorge Jeftovića, i to po nalogu Bojovića. Sud mu, međutim, nije poverovao jer je odbrana - čiji je deo bio i Ognjanović - minirala njegov iskaz.

Paralelno, u Španiji je od 2012. teklo suđenje Bojoviću - koji je u februaru te godine konačno uhapšen u Valensiji - i njegovim najbližim saradnicima: Vladimiru Milisavljeviću (Vladi Budali), ranije pomenutom Zubi Mijanoviću i Siniši Petriću. Grupa je tek pred španskim sudom konačno osuđena, ali je Ognjanović do smrti nastavio da piše žalbe i molbe kojima je Bojoviću i saradnicima pokušavao da omogući bolje uslove u zatvoru, pre svega slobodne vikende.

foto: Aleksandar Jovanović

Posle hapšenja

Klan je bio pobeđen, ali ne i izbrisan. Novi uspon počeo je nakon regrupisanja i u Srbiji su ponovo jaki. Operativni podaci kažu da se Lukini ljudi i dalje bave švercom kokaina, ali i likvidacijama. Advokat Miša Ognjanović 2018. je uglavnom zastupao saradnike klana - pre svega „škaljarce“, crnogorske partnere u kokainskom biznisu. Tako je pred sudom branio Miloša Nilovića i Mitra Muratovića, i to, kao nekada Bojovića i Muratovića, zbog nelegalnog oružja nađenog u restoranu “Durmitor”.

Branio je i Vladimira Popovića i Vojislava Kostića, šefove kazina “Havana”, a zastupao je Filipa Koraća - novog šefa klana (prema navodima policije). Koraća je Ognjanović zastupao čak i u parničnim sporovima, u njegovo ime je pisao i tužbe i podneske nižim i parničnim sudovima.

Dragoslav Ognjanović sahranjen je u sredu na Novom groblju, a na večni počinak ispratili su ga brojni članovi porodice, prijatelji i kolege.

(Kurir.rs/Blic/Foto: Printscreen YouTube, Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track