SKANDALOZNO! NEČUVENA ODLUKA CRNOGORSKOG TUŽILAŠTVA: Podigli optužnicu protiv Sare Vidak! Saslušali 5 svedoka sudije Jelene Stanišić, a nijednog odbrane!
Foto: Privatna Arhiva

NEVINA BEOGRAĐANKA ŽRTVA CRNE GORE

SKANDALOZNO! NEČUVENA ODLUKA CRNOGORSKOG TUŽILAŠTVA: Podigli optužnicu protiv Sare Vidak! Saslušali 5 svedoka sudije Jelene Stanišić, a nijednog odbrane!

Crna Hronika -

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru danas je ekspresno podiglo optužnicu protiv studentkinje Sare Vidak (20) zbog navodnog napada na službeno lice, sudiju Jelenu Stanišić (39) koja tvrdi da je Beograđanka 14. avgusta na nju fizički nasrnula u Prekršajnom sudu u ovom gradu. Optužnica, kojom Sari preti do pet godina zatvora, podignuta je po hitnom postupku tokom kojeg su saslušali pet svedoka sudije Stanišić, mahom njene kolege, ali nijedan svedok odbrane Sare Vidak - njena mama Olivera Vidak, verenik Stevan Prpa i Sarin maloletni brat.

Sagovornici Kurira ocenjuju kao neviđen nastavak obračuna sa nedužnom studentkinjom iz Beograda i to što tužilaštvo uopšte nije ni pokušalo da proveri iskaz okrivljene koja je već devet dana u zatvoru Spuž, već je kao istinit cenilo samo sudije Jelene Stanišić i njenih kolega.

- Do sada su u istrazi saslušane oštećena sudija i Sara Vidak, koje su imale suprotne izjave. Osim njih dve saslušan je policajac Zdravko Subarić koji je zbog prekršajnog postupka došao u sud, pripravnik Haris Ćeman, zapisničarka Nataša Krivokapić i dva svedoka iz pisarnice koja nisu prisustvovala događaju, ali su bili u sudu kada se incident dogodio. To su sve svedoci oštećene i tužilaštva - kažu u advokatskom timu koji zastupa Saru Vidak.

Ovakva optužnica protiv Sare Vidak samo je nastavak montiranog procesa protiv nevine devojke koji od prvog dana obiluje lažima.

Laž 1

Najpre, Sara Vidak uhapšena je i sprovedena u zloglasni zatvor Spuž na osnovu lažne prijave sudije Stanišić. Naime, iako je ona nasrnula na devojku koja je pokušala da joj ukaže da je pogrešno unela registarski broj u zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka, i da neće moći sa tom greškom bez problema da napuste zemlju, sudija je počela histerično da viče na nju i uhvatila za zglob. Kada je devojka otrgla ruku iz sudijine i pitala je "šta to radite", Jelena Stanišić je počela da viče upomoć "zovite Hitnu pomoć, hapsite je"!

Međutim, sudija je na saslušanju u tužilaštvu iznela potpuno izmišljenu verziju. Navela je da je Sara nju "udarila desnom rukom odozgo, šakom po njenoj desnoj ruci". Studentkinja iz Beograda, prema tvrdnjama sudije napad je nastavila tako što je "uhvatila za zglob i uvrnula joj ruku. Na ruci je imala narukvicu-brojanicu, koja je ogrebala i povredila". Međutim, nikakve povrede desne ruke nisu bile konstatovane niti vidljive na ruci sudije.

Laž 2

Zatim, sudija nije govorila istinu ni kada je rekla da se incident dogodio u njenoj sudnici, pred kraj postupka u kom je Sarinog verenika osudila na kaznu od 90 evra zbog čukanja na parkingu. Naime, napad na Saru dogodio se u hodniku suda, nakon okončanja postupka, pa je netačna optužba da je sudija napadnuta tokom vršenja službene dužnosti.

Laž 3

Advokatica Dijana Knežević, u ime sudije Jelene Stanišić komentarisala je juče i tvrdnje o pogrešno unetom broju registarske tablice u zapisnik i izrekla novu laž. Naime ona je rekla da se "iznose neistinite tvrdnje da je sudija Stanišić napravila grešku u rešenju o kažnjavanju okrivljenog Stevana Prpe unošenjem pogrešnog broja registarskih oznaka", iako je upravo ta greška bila razlog iz kog se Sara Vidak obratila sudiji.

Laž 4

foto: Kurir

Takođe, četvrta laž je tvrdnja advokatice da Sarina majka Olivera nije mogla ćerku da poseti u pritvoru jer je "njena odluka bila da napusti Crnu Goru bez davanja iskaza u tužilaštvu." Istina je da je Sarinoj majci, kao svedoku u postupku, zabranjeno da je poseti u pritvoru. Takođe, istina je, kako se može i videti u pismu koje su Sarini advokati poslali tužilaštvu u Kotoru, da su Sarina majka i verenik tražili da im pošalju pozive za saslušanje. Sarini advokati su zamolili tužilaštvo da njihovo saslušanje zakaže početkom sledeće nedelje, dok se ne vrate iz Beograda, u koji su morali da otputuju kako bi doneli Sarinu ličnu kartu i prikupili novac za njeno jemstvo. Međutim, samo dan nakon što je ovo pismo stiglo, tužilaštvo je podiglo optužnicu, ne uslišivši molbu branilaca Sare Vidak.

foto: Kurir

ČEKA JE MONTIRAN PROCES

Saru Vidak u Crnoj Gori čeka montiran proces jer su ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin i Sudski savet i predsednica Vrhovnog suda Crne Gore javno kršili pretpostavku nevinosti i vršili pritisak na sud da je pritvore i osude.

- Svesni su kakvu su grešku napravili ministar pravde i ostale državne institucije. Na pravdi boga su nevinu devojku poslali u zatvor, pa je logično očekivati da Sari predstoji montiran sudski proces, u kome ona mora da bude osuđena! Sara će biti osuđena samo da bi se institucije pokrile i skinule odgovornost - tvrdi naš izvor iz Crne Gore.

Izjava crnogorskog ministra pravde, kojom je direktno prekršio pretpostavku nevinosti osumnjičene Sare Vidak, može se posmatrati i kao očigledan pritisak na sud i tužilaštvo. Svaki govor kojim se krši pretpostavka nevinosti, koja je zagarantovana Ustavom krše se i ljudska prava svakog okrivljenog, u ovom slučaju osumnjičene Beograđanke.

ČETIRI PITANJA ZA MINISTRA PRAVDE CRNE GORE ZORANA PAŽINA

foto: EPA

(Kurir.rs/ J. Spasić - J. Ivić, foto Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track