MISLILI SU DA IMAMO MILIONE, A MI SMO SIROTINJA! SUDIJA JE PLAKALA KAD SU NAS HAPSILI: Policajci iz Raške dali zakletvu u crkvi! Spalićemo se ŽIVI ako nas osude!
Foto: Kurir

Ekskluzivno

MISLILI SU DA IMAMO MILIONE, A MI SMO SIROTINJA! SUDIJA JE PLAKALA KAD SU NAS HAPSILI: Policajci iz Raške dali zakletvu u crkvi! Spalićemo se ŽIVI ako nas osude!

Crna Hronika -

Sve je namešteno da bi se oduzela dokumentacija koja dokazuje da su na Kosovo švercovani duvan, nafta i roba, tvrde policajci iz Raške kojima se sudi zbog mita! Od spektakularne akcije policije pre deset godina opstalo je da se 21 jednom policajcu sudi za 900 evra. Svi oni u ponedeljak počinju štrajk glađu, a nekolicina se zaklela u crkvi da će se u slučaju osuđujuće presude politi benzinom i zapaliti.

Policajci iz Raške koji su pohapšeni pre desetak godina najavljuju štrajk glađu i samospaljivanje ispred Suda u Kragujevcu!

"Otkrivena kriminalna grupa policajca i carinika koja je švercovala robu, oružje i drogu sa Šiptarima na Kosovu“ siže je naslova u svim dnevnim novinama i u udarnim terminima srpskih televizija pre desetak godina. Danas od svega je ostalo da se sudi 21 policajcu iz Raške i nekolicini civila, u dosta kontradiktornom sporu. A taj spor u ponedeljak će rezultirati štrajkom glađu i najavljenom samospaljivanju ukoliko presuda, koja je u dva navrata "obarana" i preinačena na Apelacionom sudu bude osuđujuća.

- Mi nemamo kud. Idemo do kraja, jer torturu koju smo preživeli nije zabeležena. Sigurno ću se zapaliti. Na pravdi Boga deset godina nadničim, idem u drva, maline, kopam kanale da bih othranio troje dece. Ako odem u zatvor šta će biti sa njima. Jednostavno nemamo izbora - priča nam Ivica Virijević 40-godišnji bivši policajac, koji je uhapšen zbog navodnog primanja mita. On kaže da ne postoji ni jedan jedini dokaz, da su od početka procesa montirani materijali, da im sud nije omogućio pravo na pravično suđenje, da je kršen ustav i da je "Sud u Kraljevu faktički priznao državu Kosovo".

- Isprva su prisluškivani razgovori bili snimljeni na dvd. Kasnije je donet cd koji je 30 puta manji i u kojem su karikirane izjave. Mi posedujemo oba i sud nije to uzeo u obzir. Niko nam nije dao da iznesemo odbranu niti naše dokaze. Nemaju ništa kompromitujuće, deset godina mi se sudi na pravdi boga - priča Virijević, i pominje primer sudije Apelacionog suda u Kragujevcu Ljubinka Ćetanovića, koji je u dva navrata preinačio presudu i potanko objasnio zašto su policajci koji se sada spremaju samospaljivanjem nevini, i koliko su dokazi na sudu koji su dostavljeni iz istrage, prosto rečeno neupotrebljivi.

- Meni se sudi da sam od Miloša Račića uzeo deset evra mita. A istog čoveka sam uhapsio i za to nagrađen sa 20 odsto i postoji dokumentacija da je on procesuiran na osnovu mog izveštaja. Ni to nisu hteli da uvrste u dokaz niti da unesu u zapisnik - u čudu je Virijević. I ostali naši sagovornici Bratoljub Mutavdžić, Milinko Nikolić, Dragan Brojačević, Zoran Čamagić, Milinko Nikolić, Filip Filipović, Dejan Marković, Vladan Vidić, Srećko Urešević,Jelenko Đorović, Dejan Savić, Zoran Radovanović, Milinko Bekčić i Slobodan Zekavica svedoče o frapantnim činjenicama vezanim za ovaj proces.

foto: Zorana Jevtić

- Ići ću do kraja sigurno. Deset godina vozim kamion da bi iškolovao dve kćerke, odlične studente na fakultetu u Beogradu i Čačku. Nema šta da se tu filozofira. Idem do kraja svim sredstvima. Ko će njih da školuje ako odem u zatvor - pita se Mutavdžić. Svi oni kažu da su žrtve sprege pravosuđa u Kraljevu, i korumpiranih načelnika iz onog vremena.

- Nema šta da se tu filozofira. Boško Nićiforović je trebalo da bude načelnik SUP u Raškoj Gorana Todorovića, kadra Bogoljuba Živkovića koga je postavio DS, i "zagazio" je gde nije trebalo. I bivši i sadašnji načelnik BIA u Kraljevu znaju da je Nićiforović imao dokumentaciju i dokaze o švercu goriva, cigareta, žvaka bez pdv na Kosovo. Po jednom šleperu zarada je bila 15-20 hiljada evra. Sve je odrađeno da bi se došlo do te dokumentacije. Mi smo koleterala. Sirotinja. Oni koji su švercovali imaju stanove u Beogradu, apartmane na Kopaoniku i Budvi. Putuju po svetu. Mi kopamo kanale. Pa istražni sudija Nevenka Balšić u Kraljevu je plakala kada su nas pohapsili. Pristiskali su je da izda nalog za prisluškivanje i rekli joj da imamo na računu milione. Kada su nas uhapsili svi, ali baš svi smo bili u minusu - pričaju naši sagovornici, naglašavajući da je tadašnji javni tužilac u Kraljevu odbio da potpiše nalog za hapšenje i podneo ostavku, kao i zamenik komandira policije u Kraljevu.

1 / 6 Foto: Kurir

- Čuli smo razgovor kada je sudija Specijalnog suda Veselin Veco Golubović doslovce na četvrtom spratu nekome iz Kraljeva rekao "da ovde nema materijala za specijalni sud, ali da nema ni za njih i da se ne brukaju". Živ je čovek može da se pita i proveri. A oni nas već spakovali za Specijalni sud. Tražimo samo pošteno suđenje po slovu zakona - svedoče Virijević, Brojačević, Mutavdžić, Brojačević i ostali.

Brojačević kaže da mu se sudi na osnovu telefona koji nije njegov, da je čak i pronašao čoveka koji je hteo da svedoči da je on razgovorao ali da je sud to odbio. Da se spale ispred suda svi su rešeni.

- Svi mi smo dobili orden narodnog heroja od predsednika Republike zbog učešća u ratnim operacija na Kosovu. Doživeli smo da nam decu jure, da budemo građani drugog reda i raspituju se gde smo da bi nam uručili pozive. Mi nemamo kud. Nećemo da nam deca budu obeležena. Samo dvoje troje nas ima svoje kuće, svi smo podstanari. Zna se sve. A sud se pritiska da bi se sve ovo sakrilo i zaštitile sudije iz Kraljeva. Pa odbili su svedočenja 45 policajca, carinika i finansijskih inspektora koja su išla u našu korist. Sudi nam se za kriumčarenje a to može samo između dve države. Oni u sudu u Kraljevu su priznali državu Kosovo. To sve govori. Mi idemo do kraja - kažu sagovornici Kurira koji su položili zakletvu u crkvi da će se spaliti ukoliko presuda Veća Apelacionog suda u Kragujevcu uvaži predlog kraljevačkog Višeg suda da se osude.

Dragomir Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track