NOVI DETALJI STRAVIČNE NESREĆE KOD SELA BARLOVO NADOMAK PROKUPLJA: Vozač Niš ekspresa tek pre mesec dana počeo da vozi autobus posle samo mesec dana obuke
Foto: MUP Srbije

BOBAN MILINKOVIĆ, zamenik načelnika saobraćajne policije

NOVI DETALJI STRAVIČNE NESREĆE KOD SELA BARLOVO NADOMAK PROKUPLJA: Vozač Niš ekspresa tek pre mesec dana počeo da vozi autobus posle samo mesec dana obuke

Crna Hronika -

BEOGRAD - Vozač autobusa Niš ekspresa koji je učestvovao u saobraćajnoj nesreći u kojoj je juče poginulo petoro ljudi i povređeno još toliko, pre mesec dana počeo je da vozi autobus, izjavio je danas zamenik načelnika saobraćajne policije Boban Milinković.

1 / 13 Foto: MUP Srbije

On je za TV Prva naveo da je nadzor u Niš ekspresu pokazao da je vozač star 52 godine duže posedovao vozačku dozvolu sa D kategorijom, ali da ranije nije vozio autobus, već da je verovatno vozio kamion.

U tom preduzeću je počeo da radi pre dva meseca, mesec je proveo na obuci i tek mesec dana samostalno vozi autobus.

"Dalje će se utvrđivati koliko je njegovo neiskustvo u upravljanju autobusom doprinelo tome. Narednih dana će biti odrađen detaljni nadzor Niš ekspresa", naglasio je Milinković.

Još jedan autobus Nis ekspresa krajem prošle godine sudario se s vozom i tada je poginulo sedmoro ljudi, a ove dve nesreće, kako kaže Milinković, mogu biti izolovani slučajevi, a mogu biti posledica nedovoljnog staranja o bezbednosti u saobraćaju.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže da će Srbija tek osetiti problem nedostatka vozača i da će sve više neiskusnih vozača biti u saobraćaju, jer iskusni odlaze u inostranstvo gde imaju bolje plate i bolje uslove za rad.

Dan žalosti u Kuršumliji 2. maja

Opština Kuršumlija proglasila je 2. maj za Dan žalosti zbog tragične smrti pet žitelja ove opštine u saobraćajnoj udesu kod Barlova. Dan žalosti otpočinje večeras u ponoć a završava se u 24.00 sata dana 02.05.2019. godine. U vreme žalosti svi organi, organizacije i druga pravna lica na području opštine Kuršumlija dužni su da zastavu spuste na pola koplja, navodi se u saopštenju na sajtu opštine. Svi lokalni mediji su, kako se dodaje, dužni da emituju Odluku o proglašenju dana žalosti i da u vreme njegovog trajanja usklade programsku šemu i emituju prikladne emisije. Pet osoba je poginulo, a pet je povređeno u direktnom sudaru kamiona sa prikolicom i autobusa na putu između Kuršumlije i Prokuplja, kod mesta Barlovo.

"Sada su prevoznici prinuđeni da uzimaju ljude koji imaju 50-60 godina i mnogo je penzionera koji su sada za volanima autobusa", rekao je Okanović.

Zamenik načelnika Saobraćajne policije kaže da poslednje tri-četiri godine saobraćajna policija kontroliše autobuse, a posebno pred svaku turističku sezonu, i da se gleda tehnička ispravnost i vreme koliko vozači upravljaju vozilom.

Na putevima u Srbiji za nedelju dana poginulo je 20 ljudi.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Prva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track