Najnovije vesti

ČUO SAM DARKA KAKO DOZIVA U POMOĆ, A ONDA VIDEO KAKO NESTAJE POD ZEMLJOM: Skočili u bunker kako bi izvukli kolegu rudara, a onda ih je snašla još jedna muka! Ovako se odigrala DRAMA U BORU
Foto: Profimedia

prisebnost

ČUO SAM DARKA KAKO DOZIVA U POMOĆ, A ONDA VIDEO KAKO NESTAJE POD ZEMLJOM: Skočili u bunker kako bi izvukli kolegu rudara, a onda ih je snašla još jedna muka! Ovako se odigrala DRAMA U BORU

Crna Hronika

Četrdesetpetogodišnji Darko P., rudar u podzemnom kopu "Jama", iz sastava kineske kompanije "Ziđin Bor", teško je povređen kada se na njega obrušila gotovo tona rude. On se nalazio na dubini od 700 metara od površine zemlje, a ostao je živ pravim čudom i samo zahvaljujući prisebnosti njegovih kolega.

Kako se saznaje, Darko P. je u utorak uveče krenuo da duvaljkom očisti bunker za prihvat rude. Sišao je unutra, ali se onda transportna traka - pokrenula! Ruda je, kao bujica, počela da puni bunker u kome se nalazio nesrećni rudar.

Čuo sam ga kako doziva pomoć - kazao nam je njegov kolega, koji je tražio da mu ne pominjemo ime. - Stigao sam u trenutku kada je bunker bio gotovo napunjen. Poslednje što sam video bilo je kako Darko nestaje pod zemljom.

Kolega i još jedan radnik u "Jami" nisu oklevali. Odmah su skočili u bunker, pokušavajući da izvuku Darka.

- Međutim, i mi smo počeli da propadamo - nastavlja naš sagovornik. - Upali smo gotovo do pojasa u sloj rude u bunkeru, ali su nam kolege pritekle u pomoć i, na svu sreću, uspeli da nas izvuku.

Radnici su znali da nikako ne mogu da otkopaju rudu i dođu do njega. Onda je jedan od njih predložio da pokrenu bunker i proseju zemlju.

- Nismo imali izbora, jer je vreme neumitno teklo - priča očevidac. - Pokrenuli smo bunker, na čijem se dnu nalaze rešetke kroz koje se prosejava ruda.

"Potekla" je gomila zemlje. Minuti su bili dugi kao sati, a onda, nakon petnaestak minuta, kada je većina rude bila prosejana, radnici su na samom dnu bunkera ugledali telo svog kolege.

- Uhvatili smo ga i izvukli - ističe naš sagovornik. - Darko je bio u nesvesti i videli smo da je, s obzirom na obilno krvarenje, ozbiljno povređen. Pozvali smo Hitnu pomoć, čija je ekipa ubrzo stigla, dok smo mi našeg kolegu izvukli iz "Jame".

Povređeni rudar je zbrinut na trijaži Opšte bolnice u Boru, nakon čega je, sa teškim povredama, upućen na Grudno odeljenje niškog Kliničko-bolničkog centra.

- Pacijent je primljen sa povredama glave i razderotinama na kosmatom delu glave - rečeno nam je u Opštoj bolnici u Boru. - On ima povrede kostiju lica, očnog kapka, prelom tri rebra i ozbiljno nagnječenje pluća, zbog čega je upućen u niški KBC.

(Kurir.rs/Večernje novosti)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...