Ameri izručuju BiH Azru Bašić

Ameri izručuju BiH Azru Bašić

Crna Hronika -
26 svedoka potvrdilo je da je ona ubila jednog srpskog zatvorenika i mučila druge prisiljavajući ih da piju ljudsku krv i benzin i da kleče na slomljenom staklu

LUIZVIL - Savezni sud u Kentakiju doneo je odluku da ne postoje prepreke da Bosni i Hercegovini bude izručena Azra Bašić, osumnjičena za ratne zločine nad zarobljenim Srbima u Derventi 1992. godine.

Sudija Robert Vijer rekao je da postojeći međunarodni sporazumi omogućavaju da hrvatska državljanka Azra Bašić (52) može biti vraćena u Evropu, preneo je danas AP. Sudija Vijer je u petak rekao da su dokazi "krajnje uverljivi" i da ne postoje prepreke za izručenje Bašićeve, a konačnu odluku o tome doneće Stejt department.

Vijer je pregledao nekoliko hiljada stranica dokumenata i zaključio da su zvaničnici BiH izneli dovoljno dokaza da se Bašićeva isporuči i suoči sa optužbama da je ubila jednu i mučila dve osobe.

Optužnica je tereti za paljenje zatvorenika, čupanje noktiju, otkidanje ušiju i urezivanje krstova i slova "s" u meso zatvorenika.

Prema iskazima 26 svedoka, ona je učestvovala u mučenju Srba u tri logora u Derventi, saopštilo je tužilaštvo, dodajući da su je svedoci identifikovali kao pripadnicu hrvatske vojske. Svedoci su, kako navodi dalje tužilaštvo, potvrdili da je ona ubila jednog zatvorenika i mučila druge prisiljavajući ih da piju ljudsku krv i benzin i da kleče na slomljenom staklu.

Bašićeva je uhapšena 15. marta u Stentonu po međunarodnoj poternici koju je izdao Sud BiH zbog sumnje da je kao pripadnica Hrvatske vojske učestvovala u mučenjima i ubistvima Srba u logorima u Derventi od aprila do juna 1992. godine.

Ona se prvi put pojavila pred sudom u SAD 18. marta, kada je govorila o svom boravku u Kentakiju, navodeći da je oko dve godine bila zaposlena u fabrici “Nestle”.

Istragu protiv Bašićeve vodi Okružno tužilaštvo u Doboju zbog sumnje da je kao komandir 108. Riječke brigade Hrvatske vojske počinila ratni zločin protiv srpskih civila na području Dervente.

Prvi logor za Srbe na području Dervente formiran 12. aprila 1992. godine, bio je u Domu JNA i kroz njega je prošlo više od 200 Srba.

Bašićeva je rođena kao Azra Alešević 1959. godine u Rijeci. Ima hrvatsko i američko državljanstvo. Neko vreme je sa suprugom živela u Ročesteru, u američkoj saveznoj državi Njujorku, a zatim je 2006. godine živela u području Leksingtona, u Stentonu, u kome je više puta menjala adrese. U dokumentima predatim Okružnom sudu u Leksingtonu navedeni su zatrašujući detalji o mučenju i ubistvu koje je Bašićeva počinila.

U sudskim dokumentima navode se izjave Radojice Garića i Dragana Kovačevića koji su potvrdili da je Bašićeva zaklala Blagoja Đuraša, kojeg su prethodno pretukli hrvatski policajci i vojnici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track