KRIMI-BOKSERI: Nose pištolje, diluju drogu i šenluče! Zatvor i lisice umesto ringa i rukavica
Foto: Nebojša Mandić

sportisti u kriminalu

KRIMI-BOKSERI: Nose pištolje, diluju drogu i šenluče! Zatvor i lisice umesto ringa i rukavica

Crna Hronika -

Dušan Panajotović (42), MMA borac koji je uhapšen posle incidenta koji je napravio u restoranu jednog hotela na Kopaoniku, nije jedini na listi sportista borilačkih veština koji su se zbog sukoba sa zakonom našli iza rešetaka ili bili akteri krvavih obračuna. Među najpoznatijima je Zoran Šijan, nekadašnji šampion Evrope u kik-boksu, koji je ubijen 1999. Među njihovim "kolegama", po sportu, ali i sukobu sa zakonom, jesu i Damir Dado Mihajlović (38), inače zet Nataše Bekvalac, ali i Stefan Milojević, sin nekadašnjeg fudbalera Gorana Milojevića.

Veze s podzemljem

- Oduvek je prostor oko boksera, kik-boksera i ostalih ljudi koji se bave ovim sportovima bio obavijen velom tajne. Od sporta kojim se bave ne zarađuju mnogo novca i zbog toga ulaze u kriminal, a kasnije, i kada pokušaju iz njega da izađu, ne mogu da se izmaknu. Postaju vozači ili telohranitelji kriminalcima, rade poslove obezbeđenja, a nekada i sami vrše krivična dela za "šefove" - objašnjava bivši operativac DB Boža Spasić i dodaje da to što su oni često između sporta i kriminala, nije slučaj samo u Srbiji već i u svetu.

Stefan Milojević uhapšen u Španiji
Stefan Milojević uhapšen u Španijifoto: Printscreen

- Oni zapravo počinju svoje karijere tučama na ulicama, u podrumima. Prvo se tuku da bi videli ko je jači, a u fazi kada stasaju i odrastu, krenu da se tuku za opklade i novac. Tako ulaze u taj crni svet kriminala, jer najčešće borbe organizuju kriminalci, a kasnije, kada uđu u to, postaju taoci kriminalnih grupa, koje ih koriste - objašnjava Spasić i naglašava da je "podzemlje lukavo", jer kada se jednom zakorači u njega, teško se izlazi.

MMA borac saslušan

Dušan Panajotović juče je tokom dana saslušan pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Raškoj, zbog incidenta koji je napravio u hotelu na Kopaoniku. - On je nešto manje od sat vremena iznosio odbranu, a tužilac je posle saslušanja zatražio određivanje pritvora - rekao je dobro obavešteni izvor Kurira.

Panajotović se, podsetimo, sumnjiči da je polupao stolove i ostali inventar restorana na Kopaoniku, jer je konobar odbio da mu posluži piće.

Milojevićev bratanac

- Ja sam sportista, a ne kriminalac, kako neki pokušavaju da me prikažu - rekao je Panajotović u izjavi za Kurir pre nekoliko godina, koji se inače, osim sportom, bavi i poslovima obezbeđenja. Inače, ovo nije prvi put da boravi iza rešetaka, već je bio osuđivan na tri i po godine zatvora zbog toga što je 2010. od V. P., pod pretnjom ubistvom, pokušao da iznudi 50.000 evra. Krajem 2017. bio je osuđen na četiri godine zatvora zbog ranjavanja u stomak radnika obezbeđenja jednog noćnog kluba, ali je Apelacioni sud tu presudu ukinuo.

Šijan ubijen u sačekuši
Šijan ubijen u sačekušifoto: Privatna Arhiva

Zoran Šijan i Gidra:

Ubijeni u sačekušama

Nekadašnji šampion Evrope u kik-boksu i bivši suprug pevačice Goce Božinovske Zoran Šijan ubijen je 27. novembra 1999. na uglu Nemanjine i Svetozara Markovića, u centru Beograda, dok je sedeo za volanom svog "mercedesa" i čekao da se na semaforu upali zeleno svetlo. Njegov ubica nikada nije pronađen, a njegovo ime, osim za sport, vezivalo se i za ljude iz tadašnjeg podzemlja. Sličnu sudbinu doživeo je i Miodrag Stojanović Gidra, koji je važio za najjačeg Jugoslovena. U Ginisovu knjigu rekorda upisan je 1986. jer je za 24 sata uradio 29.449 sklekova. Ubijen je 18. februara 2001, dok je sedeo u svom automobilu u Humskoj ulici.

Policija je lisice na ruke stavila i Novosađaninu Damiru Dadi Mihajloviću zbog sumnje da je, bežeći od policije, kroz prozor automobila bacio pištolj CZ, za koji nije imao dozvolu. Inače, Mihajlović, koji je bio šampion borilačkih veština 2019, bio je pretučen i izboden nožem ispred jednog kafića u Novom Sadu. Kao jednog od vodećih narko-dilera, španska policija je početkom prethodne godine uhapsila MMA borca Stefana Milojevića, sina nekadašnjeg fudbalera Gorana Milojevića, a ujedno bratanca bivšeg trenera crveno-belih Vladana Milojevića. Stefan je pritvoren zbog sumnje da je, osim što se bavio sportom, bio vođa bajkerske bande Junajted tribjuns, koji je u Španiji obezbeđivala klubove i bordele.

Upucan Maradona

MMA borac Vladimir Jovanović (29), zvani Maradona, teško je povređen 30. aprila 2018. u Pančevu kada ga je sa sedam metaka ranio V. M. Pre njega, 2016. u pucnjavi u centru Kragujevca ranjen je i Radoš Joksimović (25), takođe MMA borac iz tog grada.

Tasmanijski Đavo:

Kratak fitilj ultimat-fajtera

Ultimat-fajter Miljan Đurašinović (40), zvani Tasmanijski Đavo, više puta je hapšen zbog svog nasilničkog ponašanja. Policija je zbog njega intervenisala zbog toga što je bio nasilan prema supruzi, zato što je udario više puta pešaka, kog je prethodno zakačio automobilom, a poslednji put lisice su mu stavljene u decembru 2018. u Novom Sadu jer je ispred jedne picerije bio nasilan prema bivšoj supruzi.

(Kurir.rs/ J. Spasić-J.Ivić- Foto: Nebojša Mandić, printscreen, privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track