MILION EVRA ZA UBISTVO VELJE NEVOLJE I MARETA: Svedok saradnik na saslušanju otkrio nove detalje UBICA ČEKAO BELIVUKA NA AERODROMU
Foto: Zorana Jevtić, Dado Đilas

tužilaštvo

MILION EVRA ZA UBISTVO VELJE NEVOLJE I MARETA: Svedok saradnik na saslušanju otkrio nove detalje UBICA ČEKAO BELIVUKA NA AERODROMU

Crna Hronika -

Za likvidacije navodnog vođe kavačkog kriminalnog klana Slobodana Kašćelana i Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja i pripadnika njegovog obezbeđenja Marka Miljkovića bilo je obećano milion i 200.000 evra.

Te navode izneo je svedok saradnik H. K. koji je pre tri dana saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu, piše Dan.

Svedok je prema saznanjima crnogorskih medija do detalja izneo plan kriminalne organizacije koja je planirala da na aerodromu u Tivtu ubije Belivuka i Miljkovića, a da u Podgorici likvidira Kašćelana. Likvidacije su sprečili policija i Specijalno državno tužilaštvo hapšenjem Radovana Stanišića, Mila Jovanovića i Gorana Markovića. Istragom je obuhvaćena i M. A.

SDT je kao organizatora kriminalne grupe označilo Janka Vukadinovića i još jednu za sada neidentifikovanu osobu. Vukadinović se inače nalazi u spuškom zatvoru odakle je navodno izdavao naređenja ostalim članovima kriminalne grupe.

Svedok saradnik je na saslušanju u SDT ispričao da je najviše novca ponuđeno "za glavu” Belivuka. Tačnije, za njegovo ubistvo obećano je 700.000 evra, a za likvidaciju Kašćelana pola miliona. Ubistvo Miljkovića trebalo je da bude "nagrađeno" sa 300.000 evra.

Osim toga, svedok saradnik je prilikom saslušanja priznao i da je njegova uloga bila da obezbedi sredstva za likvidacije, pa je tako pripremao motor za likvidaciju vođe kavačkog klana i kupio auto za ubistvo Velje Nevolje. Za taj atentat, prema rečima svedoka saradnika, pripremao je osumnjičenog Markovića. Iznoseći detalje ipak, kako saznaje Dan, nije saopštio ime drugog organizatora te kriminalne grupe, ali ni ko je njemu izdavao naređenja.

Predmet je i dalje pod oznakom tajnosti zbog čega mnogi detalji još nisu poznati javnosti. Akcija SDT-a u kojoj su sprečene likvidacije Kašćelana i dvojice Beograđana vođena je pod kodnim nazivom "Meta".

Na konferenciji za medije, održanoj krajem januara, SDT je saopštilo da su službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, zajedno sa CB Podgorica i CB Herceg Novi, na teritoriji Podgorice i Tivta, sprečili delovanje kriminalne organizacije koja je planirala ubistvo tri osobe.

- Jedno lice je trebalo da bude lišeno života u Podgorici 22. januara dok je druga dva lica trebalo da budu lišena života na aerodromu u Tivtu istog dana u jutarnjim časovima - navedeno je tada iz SDT-a.

Zbog sumnje da je trebalo da ubiju Kašćelana osumnjičeni su Momčilo Milić (40), Hasan Turković (33) i Dušan Ivanović (41) iz Bara. Eksplozivna naprava velike razorne moći pronađena je u automobilu Milića. Kašćelan je trebalo da bude ubijen prilikom dolaska na suđenje u Viši sud u Podgorici.

Plan je bio da se pod njegovo vozilo postavi eksplozivna naprava koja bi se aktivirala kad bi vozilo bilo u pokretu.

(Kurir.rs/Dan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja