Petorica osumnjičena za smrt kadeta

Pasuljanske livade

Petorica osumnjičena za smrt kadeta

Crna Hronika -
Jagodinsko tužilaštvo četvoro kadeta i majora saradnika u nastavi sumnjiče za pogibiju kadeta Filipa Milojevića (24) i Miline Miletić (23) pred samu vežbu Diplomac 2012

BEOGRAD –Više javno tužilaštvo u Jagodini danas je podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv četiri kadeta i jednog majora tereteći ih da su ogovorni za pogibiju dvoje kadeta Vojne akademije na poligonu "Pasuljanske livade" 18. juna, rečeno je iz tog tužilaštva.

Zahtev za sprovođenje istrage podnet je istražnom sudiji Višeg suda u Jagodini protiv kadeta i majora zbog sumnje da su 18. juna izvršili krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti u vezi krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti.

Zahtev za sprovođenje istrage je podnet protiv kadeta Milana Karišika, Nikole Garabiljevića, Mladena Milosavljevića i Stefana Milosavljevića kao i protiv majora Vinka Žnidaršiča, rekao je zamenik javnog tužioca Milomir Vasić.

Protiv majora Žnidaršiča, koji je izvodio vežbu s kadetima na dan nesreće, podnet je predlog za sprovođenje istražnih radnji zbog sumnje da je izvršio krivično delo nepreduzimanja mera za obezbeđenje vojne jedinice.

"Postoji osnovana sumnja da su Garabiljević i Mladen Milosavljević, prilikom iskopa zemlje sa jedne humke u neosrednoj blizni mesta izvođenja vežbe pronašli ispljenu a neeksplodiranu granatu kalibra 30 milimetara za automatski bacač granata", rekao je Vasić.

Tu granatu su "zatim doneli na mesto rada svoje grupe gde su je razmenjivali s sa pokojnim kadetom Filipom Milojevićev kao i Stefanom Milosavljevićem".

"U jednom trenutku Stefan Milosavljević spustio je granatu na zemlju kada im je prišao Karišik, koji je nogom šutnuo granatu", navodi Vasić.

On je rekao i da je "granata od njih odletela tri do četiri metara nako čega je usledila eksplozija a od gelera nastalih rasprskavanjem projektila su smrtno stradali, na licu mesta Filip Milojević i Milina Miletić".

Od gelera su kadeti Tanja Milošević i Mirjana Veličković zadobile teške telesne povrede a kadeti Jelena Obradović i Slobodan Petrović su lakše povređeni.

"Povrede su zadobili i osumnjičeni Garabiljević, kao i Mladen Milosavljević i Stefan Mlosavljević", dodaje se u zahtevu za sprovođenje istrage.

Žnidaršič, saradnik u nastavi na katedri taktike, tog dana je sa kadetima prvog i drugog voda 133. klase modula pešadije izvodio vežbu "Četa na maršu sa prelaskom u napad".

Osnovni propust majora je što je "odlučio da vežbu izvodi sam, bez pomoći i asistencije koimandira vodova, zbog čega nije mogao da ostvari neprekidan uvid u rad i ponašanje kadeta".

Time je, kao vojni starešina "u okviru svoje nadležnosti propustio da preduzme propisane i druge očigledno potrebne mere za obezbeđenje jedinice i za čuvanje života i zdravlja kadeta".

"U toku istrage će biti saslušani brojni svedoci i izvedeni i drugi predlozeni dokazi nakon čega će biti doneta odluka o krivičnoj odgovornosti", navodi se u zahtevu za sprovođenje istrage.

Tokom priprema za vežbu "Diplomac 2012", od eksplozije projektila za automatski bacač raketa poginuli su kadeti Vojne akademije Filip Milojević (24) i Milina Miletić (23), dok je sedmoro njihovih kolega teže i lakše povređeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track