Azra Bašić traži oslobađanje i blokadu izručenja Bosni

Azra Bašić traži oslobađanje i blokadu izručenja Bosni

Crna Hronika -
Prema memorandumu datiranom na 22. august iz kancelarije državnog tužioca, američki Stejt Department u slučaju Azre Bašić suspendovao je odlučivanje dok ne bude rešen nalog za istragu o legalnosti hapšenja

BANJALUKA - Azra Bašić (52), koja je optužena za ratne zločine nad zarobljenim srpskim civilima tokom rata u BiH, zatražila je od saveznog suda u Leksingtonu u američkoj saveznoj državi Kentaki da blokira njeno izručenje BiH i da bude oslobođena iz zatvora.

Njen advokat Patrik Naš podneo je sudu takozvani habeas korpus akt ili zahtev za direktnu sudsku istragu o legalnosti hapšenja tvrdeći da je Bašić nezakonito uhapšena i da ne treba da bude izručena BiH.Prema memorandumu datiranom na 22. august iz kancelarije državnog tužioca, američki Stejt Department u slučaju

Azre Bašić suspendovao je odlučivanje dok ne bude rešen nalog za istragu o legalnosti hapšenja.Bašić je uhapšena 15. marta u Stentonu na osnovu međunarodne poternice koju je izdao Sud BiH zbog sumnje da je kao pripadnica Hrvatske vojske učestvovala u mučenjima i ubistvima Srba u logorima u Derventi od aprila do juna 1992. godine, prenela je RTV Republike Srpske.

Ona se prvi put pojavila pred sudom u SAD 18. marta, kada je govorila o boravku u Kentakiju, navodeći da je oko dve godine bila zaposlena u fabrici "Nestle".

Istragu protiv Azre Bašić vodi Okružno tužilaštvo u Doboju zbog sumnje da je kao komandir 108. Riječke brigade Hrvatske vojske počinila ratni zločin protiv civila na području Dervente od aprila do jula 1992. godine.

Prvi logor za Srbe na području Dervente formiran 12. aprila 1992. godine, bio je u Domu JNA i kroz njega je prošlo više od 200 Srba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track