IKONOPISAC JE JELICU UBIO SA 26 UBODA NOŽEM I OSAM UDARACA ČEKIĆEM: Baka je bila na strašnim mukama, a imala je samo OVU želju
Foto: Privatna Arhiva

MONSTRUOZNi ZLOČIN u nišu

IKONOPISAC JE JELICU UBIO SA 26 UBODA NOŽEM I OSAM UDARACA ČEKIĆEM: Baka je bila na strašnim mukama, a imala je samo OVU želju

Crna Hronika -

Ikonopisac Vladan Grahovac (27) iz Raške, osuđen je danas po drugi put, nakon ponovljenog suđenja u Višem sudu u Nišu, na 30 godina zatvora zbog monstruoznog ubistva penzionerke Jelice Tatarovski (82) iz Niša 2019. godine.

Maja Marković, unuka i zakonski staralac Jelice Tatarovski, kaže da potvrđena kazna od 30 godina zatvora ne može da umanji njihovu bol, ali se zahvaljuje niškoj kriminalističkoj policiji koja je uspela da identifikuje i uhvati ubicu. - Moja majka je pronašla baku toga dana i od tada nemamo mira. Ono što se desilo je strašno. U početku smo mislili da se bar nije mučila, jer zbog istrage nismo znali sve detalje. U toku suđenja, kada smo saznali kolike muke i patnje je preživela, zaista ne možemo da budemo zadovoljni ovom presudom, jako nam je teško. Htela bih još jednom da se zahvalim policiji koja je našla počinioca zločina jer stvarno, bez tog saznanja ne znam kako bi smo živeli. I ovako smo u šoku bili i još uvek smo - kaže Markovićeva za Blic.

Jelica Tatarovski
Jelica Tatarovskifoto: Kurir.rs/M.S.

Ona dodaje da je njena baka imala samo jednu želju u tim godinama, a to je da umre bez muka.

- Ona je bila jako dobra žena, hrišćanka, kao i svakoj staroj ženi jedina želja joj je bila da umre bez muka i da se dostojanstveno sahrani. Nažalost, to nismo uspeli da joj omogućimo - priča Maja Marković.

Predsednik sudskog veća sudija Mirko Drašković, rekao je obrazlažući presudu da su na ponovnom suđenju nanovo cenjeni svi dokazi, a posebno one činjenice na koje je ukazao Apelacioni sud - da li je zločin počinjen iz koristoljublja.

Vladan Grahovac, ikonopisac
foto: Privatna Arhiva

- Jedino pitanje koje je ovde ponovo razmatrano bilo je to da li je zločin počinjen iz koristoljublja ili na svirep i podmukao način. Mi smo ponovo cenili sve dokaze i utvrdili da nema mesta kvalifikaciji da je ubistvo počinjeno na svirep i podmukao način jer to podrazumeva da je postojao nekakav odnos između izvršioca i žrtve koji u ovom slučaju nije postojao. Jedini motiv je koristoljublje, iz kog razloga samo vi znate, rekao je sudija Drašković - obraćajući se Grahovcu prilikom obrazlaganja presude.

Advokatica Jelena Arsić, branilac Grahovca, rekla je da će se žaliti na presudu u zakonskom roku.

Sahrana Jelice Tatarovski
Sahrana Jelice Tatarovskifoto: Kurir.rs/M.S.

- I dalje odbrana ostaje pri tome da okrivljeni nije izvršio krivično delo u stanju uračunljivosti i da krivično delo nije izvršeno iz koristoljublja. U ponovljenom postupku odbrana je insistirala na veštačenju određenih dokaza koji su odbijeni a pre svega novčanica koje su pronađene kod okrivljenog u Beogradu, novčanika koji je pronađen pored tela oštećene i gledanje video snimaka sa sigurnosnih kamera sa okolnih zgrada. Mi mislimo da bi na novcu bili pronađeni tragovi papilarnih linija oštećene, ako je novac zaista njoj pripadao i bio oduzet iz stana oštećene - kaže advokatica Arsić, prenosi Blic.

Ona navodi da će se žaliti na presudu i u pogledu uračunljivosti jer smatraju da prema načinu i stepenu povreda koji je okrivljeni zadao pokojnoj Jelici, nikako nije mogao da postupa u stanju uračunljivosti, niti je bio svestan dela koje čini.

- Broj povreda svakako ukazuje na to, kao i da je, na žalost, nesrećna starica zadobila veći broj povreda nakon smrti a okrivljeni joj je i nakon toga zadavao povrede - dodaje advokatica.

Vladan Grahovac se tereti da je Jelicu Tatarovski brutalno usmrtio u noći između 31. avgusta i 1. septembra 2019. godine sa 26 uboda nožem i osam udaraca čekićem kako bi od nje ukrao 760 evra.

(Kurir.rs/ Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja