02:57

Trgovina ljudima

crna hronika

MAKRO MAKSIMOVIĆ PROGOVORIO O S*KSUALNOJ MANIPULACIJI: Otkrio da li je TRGOVAO LJUDIMA, pa objasnio svoj način poslovanja

Crna Hronika -

Ropstvo je odavno iskorenjeno u našem društvu, ali je ostalo da živi u svojim prikrivenim oblicima od kojih je najpoznatiji trgovina ljudima.

Upravo ovo krivično delo na teret se stavlja bivšem makrou Mihailu Maksimoviću, čije suđenje se nastavlja 19. maja.

- Ja to delo nisam izvršio i nadam se da će moje suđenje biti uskoro gotovo i da će iskreno doći do moje pravne satisfakcije. Kod mene nikada nije bilo nikakvog elementa nasilja, prinude, prisile - rekao je bivši makro Mihailo Maksimović.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Tokom prethodne 3 godine može se uočiti porast seksualne eksploatacije u krivičninim postupcima vezanim za trgovinu ljudima.

Izreka "Dok te mamim medom te hranim, kad te namamim i hleb ti zabranim" najbolje pokazuje kroz šta prolazi jedna žena, koja je žrtva trgovine ljudima i seksualne eksploatacije.

- Tu ima dosta primera gde su devojke bile zloupotrebljavane, gde su na manipulaciju uvlačene u taj posao i gde su bile zadržavane u poslu kroz razne pretnje. To sve ulazi u domen trgovine ljudima - rekao je bivši makro Mihailo Maksimović

Iz kandži makroa, policija je za 5 godina izvukla skoro 80 devojaka. Bavljenje najstarijim zanatom sve teže je odvojiti od pojma trgovine ljudima, iako su za oba krivična dela predviđene sankcije Krivičnim zakonikom.

- Počinioci krivičnog dela trgovine ljudima rizikuju izuzetno visoke krivične sankcije od 3 do 12 godina za osnovni oblik krivičnog dela. Ukoliko je vršeno prema maloletnom licu onda je donji prag mnogo veći, onda je donji minimum 5 godina a gornji ide i preko 12 - rekao je advokat Aleksandar Popara.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Iako sankcije postoje, lanac trgovine ljudima nastavlja da se siri.

- Ono što dodatno otežava situaciju jeste što se u velikom broju sudskih procesa u gotovo 50% dolazi se do preinačenja krivičnog dela u posredovanju vršenja prostitucije. Nakon toga sledi priznanje krivice od strane počinioca. Onda ljudi koji su se zapravo bavili trgovinom ljudima dobijaju minimalne kazne - rekla je Hristina Piskulidis NVO Astra.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Neretko se u novinama mogu pronaći ponude za posao u inostranstvu iza kojih se nalazi upravo trgovina belim robljem. Nakon odlaska u obećanu zemlju devojka umesto posla o kome je sanjala, dobija klijente koje mora seksualno da zadovolji.

- Uglavnom je u pitanju manipulacija, zastrašivanje. Tu ima dosta poroka i droge, uglavnom takvim devojkama se daje droga čak umesto novca koji zaradi, pa se u tako nekom zavisničkom odnosu osoba zadržava u poslu. Uglavnom znam dosta primera fizičkog nasilja nad ženama - rekao je bivši makro Mihailo Maksimović

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Trgovina ljudima je složen društveni problem, ali rešenja postoje.

- Poenta je raditi stalno na problemu, ne postoji zemlja koja ja u potpunosti iskorenila ni prostituciju ni trgovinu ljudima. Ali postoje zemlje koje imaju dobre modele od kojih možemo da učimo - istakla je Hristina Piskulidis NVO Astra.

- Nije bitna težina sankcije, nego otkrivanje krivičnih dela. Mnogo je bolje uhvatiti deset prestupnika i da dobiju relativno manje kazne nego uhvatiti jednog i drastično ga kazniti - rekao je advokat Aleksandar Popara.

Da teorija i praksa nisu isto potvrđuje sve češća prisutnost trgovine ljudima u našem društvu, ipak ostaje nada da će se jednog dana ovaj društveni problem rešiti.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:04

NI POTERNICE IH VIŠE NE SPREČAVAJU! Biznis je kriminalcima procvetao, a EVO KAKO IZBEGAVAJU ZAKON I POLICIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track