Najnovije vesti

Jasna Matić: Knežević je bio gradonačelnik za primer
Foto: Nebojsa Mandic

Jasna Matić: Knežević je bio gradonačelnik za primer

Crna Hronika
Knežević je bio "gradonačelnik za primer", kada je u pitanju saradnja sa investitorima, rekla je Matićeva svedočeći u Specijalnom sudu, ona je navela da ne zna da li je bilo slučajeva davanja mita opštinskim vlastima u tom gradu prilikom zakupa građevinskog zemljišta

BEOGRAD - Državna sekretarka za digitalnu agendu Jasna Matić svedočila je na suđenju ministru poljoprivrede i šumarstva Goranu Kneževiću, optuženom da je kao predsednik opštine Zrenjanin malverzacijama sa građevinskim zemljištem oštetio opštinski budžet za 150 miliona dinara.

Knežević je bio "gradonačelnik za primer", kada je u pitanju saradnja sa investitorima, rekla je Matićeva svedočeći u Specijalnom sudu u Beogradu o državnoj strategiji privlačenja stranih investitora u periodu od 2006. do 2008, kada je bila direktorka Agencije za strana ulaganja.

Ona je navela da ne zna da li je bilo slučajeva davanja mita opštinskim vlastima u tom gradu prilikom zakupa građevinskog zemljišta, za šta su optuženi, pored ostalog, Knežević i njegovi saradnici.

"Zrenjanin je bio retko sigurna destinacija gde smo mogli da 'posadimo' stranog investitora i da budemo sigurni da će sve zakonske procedure biti ispoštovane. U odnosu na prosek Srbije tu je bilo najviše investicija. Knežević je spadao u kategoriju gradonačelnika koji nas ne bi brukao pred investitorima i za kog smo bili sigurni da će ispoštovati sve što je dogovreno sa investitorom", rekla je Matićeva, koja je saslušana kao svedok Kneževićeve obrane.

Predsednica sudskog veća Maja Kovačević predočila je Matićevoj da je Knežević optužen da je investitorima davao građevinsko zemljište u Zrenjaninu u zakup bez javnog nadmetanja, neposrednom pogodbom, kao i da je u svojoj odbrani naveo da je samo sprovodio državnu politiku na lokalnom nivou.

Matićeva je na to ukazala da su interesi države i investitora bili i da cena bude povoljna, ali da se zemljište da u zakup u skladu sa zakonom, navodeći da "kod nas i nije baš bilo tuče investitora oko zemljišta".

Ona je, takođe, posvedočila da je 2006. doneta Uredba prema kojoj je država davala podsticaj investitoru tako da opština treba da da neki popust investitoru na cenu zakupa, a procedura je morala da bude u skladu sa zakonom.
"Uloga Agencije je bila da investitore dovedemo u kontakt sa opštinom", rekla je Matićeva, koja je u prethodnoj vladi mila ministarka za telekomunikacije.

Knežević je na suđenje došao prvi put otkako je letos postao ministar, kao kadar Srpske napredne stranke. On nije iskoristio svoje pravo da se pozove na imunitet.

Knežević je uhapšen 1. oktobra 2008. godine pod sumnjom da je "organizator građevinske mafije". U pritvoru je proveo 13 meseci, posle čega je pušten da se brani sa slobode, a u januaru 2010. godine se pridružio naprednjacima, pošto je prethodno bio član Demokratske stranke.

Kneževiću i njegovim saradnicima sudi se zbog optužbi da su malverzacijama sa građevinskim zemljištem u Zrenjaninu od 2006. do 2008. godine oštetili budžet opštine za najmanje 150 miliona dinara.

U optužnici je označen kao organizator grupe od 22 okrivljena, u javnosti poznatoj kao "građevinska mafija". Na teret im se stavljaju krivična dela zločinačko udruživanje, zloupotreba službenog položaja, primanje mita i davanje mita.
Knežević je, pored ostalog, optužen i zbog davanja građevinskog zemljišta u zakup po cenama nižim od tržišnih. On je na početku suđenja odbacio sve navode optužnice, tvrdeći da je proces protiv njega politicki i montiran i da mu je hapšenje namestio predsednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

Pripadnici te grupe su krivična dela izvršili na položajima gradonačelnika, načelnika odeljenja, direktora javnih preduzeće, tako što su na nezakonit način davali u zakup nezigrađeno građevinsko zemljište u Zrenjaninu čiji je vlasnik Republika Srbija, a korisnik Opština Zrenjanin, navodi se u optužnici.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...