MISTERIOZNA UBISTVA I NEREŠENI ZLOČINI KOJI SU UZNEMIRILI SRBIJU: Đorđe i Marija nestali bez traga, Milici (16) PREREZALI VRAT
Foto: Privatna Arhiva, Printscreen, Stefan Stojanović MONDO

MISTERIOZNA UBISTVA I NEREŠENI ZLOČINI KOJI SU UZNEMIRILI SRBIJU: Đorđe i Marija nestali bez traga, Milici (16) PREREZALI VRAT

Crna Hronika -

Trinaestogodišnji dečak Đorđe Andrejić nestao je 2010. godine u selu Majilovac kod Velikog Gradišta. Pet godina ranije Marija Miladinović (27) iz Kragujevca je nestala na gotovo identičan način.

Iako su inspektori verovali da su Đorđe i Marija ubijeni, njihova tela nikada nisu pronađena, niti su ubice privedene pravdi.

Uhapšeni, pa oslobođeni

Marija Miladinović, ćerka uglednog lekara, nestala je 2005. godine, a samo dva dana pre nestanka prodala je stan vredan 30.000 evra. Njeno ubistvo, niti nestanak nisu prijavljeni jer nije bila bliska s rodbinom, ali su pet godina kasnije uhapšeni Igor Spasojević (37), zvani Mačak, i Ivan Simović (36).

Marija Miladinović, Igor Spasojević Mačak, Ivan Simović, devojka, nestala, nije pronađena, telo, misterija, sud, policija, Kragujevac
foto: PrintScreen

- Navodno su inspektori u kafani slučajno čuli jednog od osumnjičenih kako se hvali da je ubio i opljačkao Mariju. Navodno, zločin je počinio Spasojević, s kojim je Marija bila u vezi, zadavio ju je, pa onda nagovorio Simovića, koji je bio taksista, da telo odvezu u šumu i tu ga zakopao. Kada je policija pregledala teren, leš nije nađen i verovali su da ga je neko premestio - priča izvor Kurira i dodaje da je tokom suđenja jedan od svedoka promenio iskaz, pa su Spasojević i Simović pravosnažno oslobođeni i država je morala da im isplati odštetu.

Priča o Đorđu Andrejiću i trinaest godina kasnije intrigira javnost. Dečak je jula 2010. godine krenuo sa svojom majkom Marinom u baštu, ali se posle dva dana ona pojavila u selu i rekla da su se izgubili, iako se bašta nalazila u ataru ravničarskog sela.

Ubila Sina, Đorđe Andrejić, Odšeta, Marinu Andrejić

Kako mališan nije nađen, Marina je uhapšena zbog ubistva sina, a u pritvoru je provela 703 dana. Prema navodima optužnice, dečaku je presudila udarcima motikom.

- Nekoliko meseci nakon nestanka, pronađena je lobanja, koja je najverovatnije bila oprana u varikini i nije bilo moguće dokazati da se radi o lobanji nestalog dečaka. Majka je na početku priznala da je ubila sina, a kasnije je negirala umešanost u zločin. Ona je čak i osuđena, ali je zbog nedostatka dokaza oslobođena i dobila je odštetu - navodi izvor.

Nestale devojke

Barbarina i Biljanina sudbina nepoznate

Srbiju su prethodnih godina potresla i dva nestanka devojaka koje do dana današnjeg nisu pronađene. Najpre je u decembru 2015. godine nestala Biljana Đorić, studentkinja koja je na trafici u Kraljevu ostavila svoja dokumenta i rekla da će "neko doći da ih pokupi". Devojci se posle toga izgubio svaki trag, a policija je nedeljama pretraživala korito reke Ibar, sumnjajući da je ona završila svoj život u reci. Porodica nesrećne Biljane i dalje se nada da će je pronaći, a tokom godina dobijali su razne dojave, pa i one da se nalazi u nekom od manastira. Međutim, ni posle sedam godina nije utvrđeno da li je devojka jednostavno nestala ili je žrtva nekog krivičnog dela.

Barbara Vitez (15) nestala je 25. novembra 2016. kada se vraćala sa rođendana, a tada je navodno pala u Tisu sa mosta u Senti. Ronioci su danima pretraživali reku, ali njeno telo nije nađeno. Porodica je za ovih šest godina dobijala različite dojave o sudbini tinejdžerke. Prema nekim dojavama, ona je oteta, udala se, prodata je u belo roblje. Nekoliko nedelja po nestanku oni su dobili anonimno pismo u kome se navodi da je "Barbara drogirana, silovana, zadavljena, a potom bačena u reku". Verovalo se da su sve ove dojave lažne, a sudbina Vitezove ostala je nepoznanica.

Ima nade

Časlav Ristić, forenzičar i radnik MUP u penziji, koji je skoro 20 godina rešavao najteža krivična dela, za Kurir je ranije objasnio da ne postoji savršen zločin, nego samo loše urađena istraga.

- Ako se neko krivično delo ne reši odmah, ne znači da neće u nekom narednom periodu. Takođe, ukoliko neki biološki dokaz ostane na mestu zločina, u vidu dlake, sperme, traga krvi, urina, i takve stvari su nakon 15-20 godina isto upotrebljive i mogu da nam otkriju zločinca - objasnio je Ristić i dodao:

- Postoji savremena tehnologija pomoću koje se skupljaju svi dokazi. Od velike koristi je i DNK analiza, koja je počela da se koristi 2000. godine, dok je pre dve decenije bilo dosta teže rešavati krivična dela.

Novembar 2002.

Učenica ubijena u podrumu

Aleksandra Petrović (17) ubijena je pre 20 godina u podrumu svoje kuće u Priboju, a ubica nikada nije pronađen. Kako je ranije pisano, Petrovićeva je te večeri došla kući iz škole, pa otišla u prodavnicu. Kako se dugo nije vraćala, otac je krenuo da je traži, na ulazu u podrum ugledao je krv, a onda unutra pronašao i telo svoje ćerke. Obdukcija je pokazala da je devojčica ubijena sa 25 udaraca u glavu, bile su joj skinute čizme, a čarape su nestale. U reci Lim pronađena je cepanica kojom je devojka ubijena. S obzirom na to da je imala francusko državljanstvo, tri godine nakon zločina njena odeća je analizirana u laboratoriji u Lionu, ali forenzičari ništa nisu našli, jer garderoba navodno nije bila dobro čuvana. Ubica do dana današnjeg nije otkriven.

Jun 2003. godine

Učiteljica iz Rume pretučena nasmrt

Učiteljica u penziji Irena Stanić (96) iz Rume brutalno je ubijena u svom stanu pre 18 godina, a njen ubica, ili više njih, ni dan-danas nisu nađeni.

- Sećam se da se ubistvo dogodilo nekoliko sati posle ponoći. Zlotvor je upao u stan bake koja je živela sama, a u prizemnoj zgradi u trenutku ubistva živelo je još nekoliko porodica. Navodno, tada niko od njih ništa nije ni čuo ni video. Baka je ubijena nekim tupim predmetom u hodniku, a tek ujutru ćerka ju je zatekla u lokvi krvi. Irena je u trenutku ubistva u novčaniku imala osam novčanica od po pet evra, koje je čuvala za unučiće, a nepoznanica je i da li je motiv bio novac - ispričale su ranije komšije za Kurir.

Irena Stanić
foto: Privatna Arhiva

Februar 2005. godine

Pobijena šestočlana porodica kod Horgoša

Ubica ili više njih u februaru 2005. pobili su šestočlanu porodicu Salma iz Horgoša, a motiv, kao ni izvršioci nikada nisu otkriveni. Jožef Salma i njegova supruga Jolanka preklani su u porodičnom domu nakon večere, a u susednoj kući u istom dvorištu, automatskim oružjem s prigušivačem ubijena je porodica njihovog sina Nandora. Presudili su i Nandorovoj ženi Neli i njihovoj maloletnoj deci, Davidu (13) i Betini (9). - Nandor je ubijen u trpezariji, Neli u sobici za odmor, dečak u kupatilu, a njihova ćerka u dečjoj sobi - podseća izvor: - Sumnja se da je bilo najmanje dvoje počinilaca. U kućama je izvršena premetačina.

Oktobar 2007. godine

Masakr u Žarkovu na Svetu Petku

Na Svetu Petku 2007, Maja Gostić (20) otišla je kod svog momka Željka Obradovića (22), jer je njegova porodica slavila useljenje u novi stan u Žarkovu u Beogradu. Sledećeg jutra porodični prijatelj našao je tela Maje i Željka, ali i Željkovih roditelja Zorana (48) i Dragice (43). Žrtve su ubijene iz dva oružja, a kako nije bilo tragova nasilnog ulaska u stan, sumnja se da su Obradovići bar jednog od ubica poznavali. Ubica je Maji pucao dva puta u glavu, dok su Obradovići izrešetani. Ubrzo se došlo do saznanja da su oni žrtve kriminalne grupe iz Žarkova koja je pokušala da reketira Zorana za 80.000 evra. Uprkos detaljnim proverama, nije se došlo do materijalnih dokaza da je ta grupa povezana sa četvorostrukim ubistvom.

Maja Gostić
foto: Privatna Arhiva

Mart 2010.

Kompozitor ubijen na ulici

Kompozitor i tekstopisac Velibor Vučurović (31) iz Feketića ubijen je 27. marta 2010. godine nasred Bulevara Jaše Tomića u Novom Sadu, kada ga je metak pogodio u glavu dok je išao ka svom prijatelju, a njegovo ubistvo je i dalje nerešen zločin. Dvanaest godina nakon zločina ubica nije pronađen, a spekulisalo se da je Vučurovića pogodio zalutali metak. Veliborovi roditelji godinama prolaze kroz agoniju, a najteže im pada to što je ubistvo njihovog sina ostala misterija.

- Kako vreme prolazi, sve nam je teže i teže. Najviše nas boli što ubica nije nađen. Verovatno negde mirno spava, možda nam se i smeje u lice, dok mi umiremo od tuge - rekao je pre dve godine za Kurir Zoran Vučurović, otac ubijenog Velibora.

Velibor Vucurovic
foto: Kurir/S.S.

Oktobar 2010.

Milici monstrum prerezao vrat

Srednjoškolka Milica Barašin (16) ubijena je 7. oktobra 2010. godine u Subotici, na 50 metara od svoje kuće, kada joj je ubica, koji do sada nije pronađen, prišao sa leđa i prerezao vrat. Nesrećna devojčica vraćala se iz grada oko 21 sat i na ušima je imala slušalice, što je napadač očito iskoristio. Svetlana Simendić, majka ubijene devojčice, pre tri godine je za Kurir izjavila da se nada da će zločinac biti pronađen.

- Majka i ja se nosimo nekako s bolom, evo, skoro deceniju od gubitka naše Milice. Još uvek nismo izgubili nadu da će pravda naći put i da će taj monstrum koji može nožem da ubije dete konačno biti uhvaćen i zatvoren - rekla je za Kurir Miličina mama.

Milica Barašin
foto: Kurir Štampano

Februar 2014. godine

Ubijena doktorka i velika dobročiniteljka

Doktorka Ljiljana Šulović Milojević (76), bivša predsednica humanitarne organizacije Kolo srpskih sestara, nađena je mrtva u svom stanu 3. februara 2014. u Beogradu, a njen ubica nije otkriven. Rođaci su tada tvrdili da je ona ubicu poznavala i otvorila mu vrata.

- Telo je našla gerontološka sestra, koja je nekoliko puta nedeljno obilazila Ljiljanu. Starica je bila u lokvi krvi, a krv je bila i po zidovima. Stvari su bile ispreturane, a pored tela bio je pas - kaže izvor. Obdukcija je pokazala da je žena izdahnula usred brojnih povreda po glavi, nanetih tupim predmetom. Tri meseca pre zločina, Ljiljana je bila opljačkana dok je ulazila u zgradu.

Februar 2017. godine

Profesorka upucana dok je sedela u fotelji

Desanka Milanović (77), profesorka u penziji, pronađena je mrtva u svojoj kući u naselju Trešnja kod Male Ivanče, a ni pet i po godina nakon zločina ubica nije priveden pravdi. Naime, telo nesrećne žene pronašao je njen sin, koji joj je došao u posetu i zatekao je kako nepomično sedi u fotelji sa ustrelnom ranom iza uha. T

okom istrage spekulisalo se da je u nekadašnju profesorku Mašinskog fakulteta neko pucao sa terase njene kuće, ali se pojavila i informacija da je Milanovićevu pogodio zalutali metak. - Policija nikada nije isključila mogućnost da je metak koji je probio staklo prozora i pogodio Milanovićevu ispaljen tokom šenlučenja ili krivolova - navodi izvor Kurira.

Kurir.rs/J. Mladenović - J. Ivić

Bonus video:

01:57

U SRBIJI GODIŠNJE NESTANE OKO 1.500 DECE: Amber Alert i dalje ne postoji kod nas! Jurić naglašava - Neophodan je! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track