GLAVNI JAVNI TUŽILAC ODGOVORIO NA TVRDNJE PROFESORA JOVANOVIĆA: "O svim događajima u vezi sa izborima su dostavljane informacije"
Foto: Kurir

NENAD STEFANOVIĆ

GLAVNI JAVNI TUŽILAC ODGOVORIO NA TVRDNJE PROFESORA JOVANOVIĆA: "O svim događajima u vezi sa izborima su dostavljane informacije"

Crna Hronika -

Povodom netačnih tvrdnji i pogrešnih navoda Miodraga Jovanovića u emisiji „Marker“ koje ste preneli na portalu „Insajder“ pod naslovom „Profesor Miodrag Jovanović u Marker razgovoru: Tužilaštvo nije reagovalo na falsifikate zato što su njegovi delovi direktno stavljeni u funkciju očuvanja partijske države“ 6. marta 2024. godine, odgovorio je glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović.

Njegov odgovor prenosimo u celosti:

- Netačni navodi gospodina Jovanovića ukazuju da on, iako profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, zapravo uopšte ne poznaje hijerarhiju i organizaciju rada javnih tužilaštava u Srbiji, niti stvarnu nadležnost za postupanje u odnosu na određena krivična dela. Pre svega, Tužilaštvo za organizovani kriminal se od maja prošle godine u skladu sa novim zakonima zove Javno tužilaštvo za organizovani kriminal. Pored toga, Javno tužilštvo za organizovani kriminal nema nikakvu nadležnost za krivična dela u vezi sa izborima, kako je to pogrešno izjavio gospodin Jovanović - navodi glavni javni tužilac u svom odgovoru i dodaje:

Nenad Stefanović, Tužilac, tužilac Nenad Stefanović
foto: Nenad Kostić

- Više javno tužilaštvo u Beogradu je po zakonu hijerarhijski nadređeno osnovnim javnim tužilaštvima sa teritorije svoje nadležnosti. Imajući u vidu da su skoro sva krivična dela iz glave 15 Krivičnog zakonila – krivična dela protiv izbornih prava u nadležnosti osnovnih javnih tužilaštava ( izuzev krivičnog dela Davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem iz čl. 156 KZ, za koje su nadležna posebna odeljenja za suzbijanje korupcije pri višim javnim tužilaštvima), za vreme održavanja izbora 17. decembra 2023. godine, o svim događajima u vezi sa izborima su dostavljane informacije u realnom vremenu koordinatoru koji je bio određen od strane glavnog javnog tužioca VJT u Beogradu.

Kako je dalje naveo Stefanović, na osnovu tih informacija istog dana u popodnevnim časovima izdato je saopštenje da nema dokaza da je bilo vršenja krivičnih dela i to kao reakcija na suprotne tvrdnje „Proglasa“, čiji je profesor jedan od osnivača i članova.

- Tužilaštvo je istovremeno navelo da nastavlja da prati izborni proces u okviru svojih nadležnosti u saradnji sa osnovnim tužilaštvima sa teritorije grada Beograda i drugim državnim organima, a kompletan izveštaj o prijavljenim nepravilnostima i postupanju tužilaštva i policije objavljen je 23. decembra 2023. godine. Navodi gospodina Jovanovića su apsolutno neistiniti, jer za svaki od događaja, za koji on tvrdi da predstavlja indicije o „potkupljivanju i plaćanju“ birača i slično, jeste odmah po prijemu informacija proveren brzom reakcijom dežurnih tužilaca i policijskih službenika koji su postupali po nalogu tužilaštva, i izlaskom na lice mesta proveravali navode o neregularnostima - stoji u odgovoru glavnog javnoc tužioca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track