Tužilaštvo BiH tvrdi da je Keljemndi i dalje na Kosovu

Nova Saznanja

Tužilaštvo BiH tvrdi da je Keljemndi i dalje na Kosovu

Crna Hronika -
Sva druga "medijska saznanja" o njegovom kretanju i statusu su čiste dezinformacije i spekulacije, rečeno je u Posebnom odeljenju Tužilaštva BiH za organizovani kriminal

SARAJEVO - Prema operativnim saznanjima s kojima raspolažu policijski i pravosudni organi BiH, Naser Keljmendi, osumnjičeni za organiziranje narko-mreže u regionu i naručivanje ubistva Ramiza Delalića Ćele i dalje se nalazi Kosovu.

Sva druga "medijska saznanja" o njegovom kretanju i statusu su čiste dezinformacije i spekulacije, rečeno je banjalučkim "Nezavisnim novinama" u Posebnom odeljenju Tužilaštva BiH za organizovani kriminal.

To tužilaštvo sprovodi istragu protiv vođa i pripadnika nekoliko zločinančkih organizacija u BiH, razbijenih u okivru združene policijske operacije "Lutka".

U javnosti su se čule informacije da Keljmendi, nakon nagodbe sa istražiteljima američke Agencije za borbu protiv trgovine narkoticima (DEA), već izvesno vreme boravi u svojoj vili u Dubaiju, u jednoj vrsti kućnog pritvora.

Prema istim informacijama, koje su objavili pojedini crnogorski mediji, američki istražitelji Keljmendiju su dodelili ograničenu slobodu u zamenu za saradnju, "što je Keljmendi prihvatio".

Crnogorski listovi citiraju izjave svojih obaveštajnih izvora koji kažu da je Keljmendi u Dubaiju "pod nadzorom Amerikanaca i u kući koju ne može da napušta".

To je, navodno, dogovoreno jer je predstavljao pretnju za druge narko-bosove u lancu na avganistanskoj transverzali, pa je postojala bojazan da ga neko od njih ne ukloni pre nego što padne u ruke Amerikanaca.

U Tužilaštvu BiH se, međutim, pitaju kome i zašto su potrebne takve (dez)informacije.

"To su čiste budalaštine. Ne bi Keljmendija Vlada SAD stavljala na "crnu listu" da misle praviti bilo kakav dogovor s njim. Svi naši pokazatelji govore da je on i dalje na Kosovu i to je cela priča", kazao je "Nezavisnim" sagovornik iz Tužilaštva BiH, uključen u istragu.

Od dana izvođenja operacije "Lutka", 12. septembra, mediji u regiji naprosto se utrkuju koji će objaviti informaciju više o Keljmedijevom kretanju i mnogim njegovim "poslovima".

Nasera Keljmendija je Vlada SAD stavila na crnu listu kao narko-dilera izuzetno opasnog po ovu državu, ali još nije poznato na koji je način on izbjegao hapšenje u najvećoj posleratnoj operaciji policijskih agencija u BiH.

U akciji "Lutka" uhapšeno je 25 članova nekoliko gangova i zločinačkih organizacija u BiH. Za njih 19 je određen jednomesečni pritvor.

Za Keljmendijem i još nekolicinom je raspisana međuanrodna interpolova poternica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja