Na puškama otkriveni tragovi Jašarevića i Fojnice
Foto: Printskrin

Na puškama otkriveni tragovi Jašarevića i Fojnice

Crna Hronika -
Prema rezultatima analize, a nakon sprovođenja predviđenih testiranja, utvrđeno je da na dvema puškama postoje tragovi više osoba, odnosno da se radi o mešanom DNK profilu u kojem su uključeni prvo i drugooptuženi Jašarević i Fojnica

SARAJEVO - U Sudu BiH je nastavljeno suđenje Novopazarcu Mevlidu Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću, pripadnicima vehabijskog pokreta iz Gornje Maoče, za teroristički napad na ambasadu SAD u Sarajevu, prošlog oktobra.

Veštak i šefica Odeljenja za biološka veštačenja Federalne uprave policije (FUP)Elmira Karahsanović predočila je nalaz i mišljenje u vezi s makroskopskim pregledom vidljivih tragova na odeći prvooptuženog

Jašarevića i ranjenog policijaca Mirsada Velića, kao i veštačenjem nevidljivih tragova putem analize DNK na predmetima dostavljenim po nalogu Tužilaštva BiH.

Prema rezultatima analize, a nakon sprovođenja predviđenih testiranja, utvrđeno je da na dvema puškama postoje tragovi više osoba, odnosno da se radi o mešanom DNK profilu u kojem su uključeni prvo i drugooptuženi Jašarević i Fojnica.

Predmet veštačenja bili su predmeti izuzeti s mesta događaja, kao i tokom pretresa u Gornjoj Maoči, uključujući dve automatske puške M70 AB-2, pronađene kod prvooptuženog, kao i crna torba i ručne bombe tzv. "kašikare", te nož i košuljice zrna, ispaljenih tokom napada na američku ambasadu u Sarajevu.

Advokat drugooptuženog Mirza Kovač je u ime odbrane u unakrsnom ispitivanju uputio prigovor u pogledu rezultata koji uključuju prisustvo tragova njegovog branjenika, problematizujući stepen podudarnosti, odnosno poklapanja određenih analiziranih vrednosti.

Predstavljeno je i veštačenje DVD-a, odnosno videozapisa koji odgovara oporuci Jašarevića, uključujući izdvajanje transkripta (tekstualni oblik) koji se nalazi na digitalnom mediju i utvrđivanje njegove verodostojnosti.

Nastavak suđenja u predmetu Mevlid Jašarević i drugi zakazan je za 22. oktobar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track