Najnovije vesti

Albini Terzić pet godina za mučenje srpskih zatvorenika

Albini Terzić pet godina za mučenje srpskih zatvorenika

Crna Hronika
Sudsko veće je utvrdilo da je Terzićeva kao pripadnica Hrvatskog veća odbrane (HVO) nečovečo postupala prema zatvorenicima u osnovnoj školi i fabrici "Strolit"

SARAJEVO - Sud BiH osudio je Albinu Terzić na pet godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima u Odžaku 1992. godine, preneo je BIRN.

Sudsko veće je utvrdilo da je Terzićeva kao pripadnica Hrvatskog veća odbrane (HVO) nečovečno postupala prema zatvorenicima u osnovnoj školi i fabrici "Strolit".

Prema optužnici, ona je zatvorenike udarala policijskom palicom po vratu, ramenima i glavi, šamarala ih, na njih huškala psa i prisiljavala ih na seksualni odnos.

Naime, jedan od svedoka je tvrdio da ga je Terzićeva naterala na seksualni odnos sa duševno obolelom zatvorenicom.

Kako navodi Radio-televizija Republike Srpske, bivši srpski logoraši kažu da je Albina Terzić - zvana "Nina" - bila pripadnik zloglasnog "Zdenkinog voda" u sastavu HVO i da je aktivno učestvovala u batinjanju i seksualnom zlostavljanju srpskih zatvorenika.

Terzićevoj, koja se brani sa slobode, produžene su mere zabrane, javio je BIRN, dodajući da je reč o prvostepenoj presudi na koju će moći da uloži žalbu.

Suđenje Terzićevoj počelo je oktobra prošle godine.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...