Albini Terzić pet godina za mučenje srpskih zatvorenika

Albini Terzić pet godina za mučenje srpskih zatvorenika

Crna Hronika -
Sudsko veće je utvrdilo da je Terzićeva kao pripadnica Hrvatskog veća odbrane (HVO) nečovečo postupala prema zatvorenicima u osnovnoj školi i fabrici "Strolit"

SARAJEVO - Sud BiH osudio je Albinu Terzić na pet godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima u Odžaku 1992. godine, preneo je BIRN.

Sudsko veće je utvrdilo da je Terzićeva kao pripadnica Hrvatskog veća odbrane (HVO) nečovečno postupala prema zatvorenicima u osnovnoj školi i fabrici "Strolit".

Prema optužnici, ona je zatvorenike udarala policijskom palicom po vratu, ramenima i glavi, šamarala ih, na njih huškala psa i prisiljavala ih na seksualni odnos.

Naime, jedan od svedoka je tvrdio da ga je Terzićeva naterala na seksualni odnos sa duševno obolelom zatvorenicom.

Kako navodi Radio-televizija Republike Srpske, bivši srpski logoraši kažu da je Albina Terzić - zvana "Nina" - bila pripadnik zloglasnog "Zdenkinog voda" u sastavu HVO i da je aktivno učestvovala u batinjanju i seksualnom zlostavljanju srpskih zatvorenika.

Terzićevoj, koja se brani sa slobode, produžene su mere zabrane, javio je BIRN, dodajući da je reč o prvostepenoj presudi na koju će moći da uloži žalbu.

Suđenje Terzićevoj počelo je oktobra prošle godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja