Presuda Goranu Kneževiću zakazana za 1. novembar

Presuda Goranu Kneževiću zakazana za 1. novembar

Crna Hronika -
Izricanje presude ministru poljoprivrede Goranu Kneževiću zbog optužbi za malverzacije sa građevinskim zemljištem Specijalni sud zakazao je za prvi novembar

BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu zakazao je za 1. novembar izricanje presude Ministru poljoprivrede i šumarstva Goranu Kneževiću i njegovim bivšim saradnicima, pošto im je danas završeno suđenje zbog optužbi za malverzacije sa građevinskim zemljištem u Zrenjaninu, koje je trajalo tri godine.

Tužilaštvo je predložilo sudu da Kneževića i njegove saradnike osudi na kazne zatvora od dve do šest godina zatvora, u zavisnosti od pojedinačne odgovornosti, dok su optuženi tražili oslobađanje od optužbi, tvrdeći da su neosnovane i nisu dokazane.

Knežević je optužen da je dok je bio predsednik opštine Zrenjanina organizovao grupu čiji su članovi postali 20 optuženih, pa su u postupcima javnih nabavki i davanjem u zakup gradskog građevinskog zemljišta kršili Zakon o javnim nabavkama, dajući u zakup zemljište po cenama nižim od ekonomskih.

Tužilaštvo je predložilo da sud Kneževića i njegove saradnike oglasi krivim i izrekne kazne od dve do šest godina, jer su zloupotrebom službenog položaja malverzacija s građevinskim zemljištem od 2006. do 2008. godine oštetili budžet Zrenjanina za 150 milion dinara.

Obrana Kneževića predložila je Specijalnom sudu u Beogradu da ga oslobodi optužbi za malverzacije s građevinskim zemljištem u Zrenjaninu i izrekne mu oslobađajuću presudu.

Knežević, koji je od letos ministar kao kadar SNS-a, u završnoj reči je rekao da je da je proces u kome mu se sudi montirala Demokratska stranka i da je 13 meseci bio pritvoren kako bi se "lakše završio posao oko novog Statuta Vojvodine".

Pored ostalog je naveo da je na majskim izborima u Zrenjaninu ubedljivo pobedio "političku opciju koja je priredila aferu" i da to sigurno ne bi bilo učinjeno da je kriminalac već zato što su birači prepoznali da je u prethodnom mandatu radio u interesu grada.

Knežavić i ostali se terete za malverzacije sa građavinskim zemljištem i nameštanje tendere i optuženi su za krivična dela zločinačko udruživanje, zloupotreba službenog položaja i primanje i davanje mita.

Knežević je letos postao ministar, kao kadar Srpske napredne stranke, ali nije iskoristio svoje pravo da se pozove na imunitet.

Bio je uhapšen 1. oktobra 2008. godine pod sumnjom da je "organizator građevinske mafije" i u pritvoru je proveo 13 meseci, posle čega je pušten da se brani sa slobode.

U januaru 2010. godine se pridružio naprednjacima, pošto je prethodno bio član Demokratske stranke.Knežević je, pored ostalog, optužen i zbog davanja građevinskog zemljišta u zakup po cenama nižim od tržišnih.

On je na početku suđenja odbacio sve navode optužnice, tvrdeći da je proces protiv njega politički i montiran i da mu je hapšenje "namestio predsednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić".

Pripadnici te grupe se sumnjiče da su krivična dela izvršili na položajima gradonačelnika, načelnika odeljenja, direktora javnih preduzeća, tako što su na nezakonit način davali u zakup nezigrađeno građevinsko zemljište u Zrenjaninu čiji je vlasnik Republika Srbija, a korisnik opština Zrenjanin, navodi se u optužnici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track