Psiholozi:Raspad SFRJ kriv za porast ubistava

Kruševac

Psiholozi:Raspad SFRJ kriv za porast ubistava

Crna Hronika -
Psihilog Dobrivoje Mladenović koji radi pri kruševačkom Centru za socijalni rad, kazao je da je serija ubistava u Kruševcu posledica života u nasilnom društvu

KRUŠEVAC - U Kruševcu su se tokom prošle godine dogodila četiri ubistva, dok su se u prvim nedeljam ove godine u tom gradu desila tri ubistva, a psiholozi smatraju da je porast broj ubistava posledica pojačanog nasilja koje je u našem društvu prisutno vise od dvadeset godina, odnosno od početka raspada bivše SFRJ.

Podaci Policijske uprave u Kruševcu pokazuju da su se u 2012. godni u Kruševcu dogodila četiri ubistva, godinu dana ranije bilo je jedno, a u 2010. godini dva.

Psihilog Dobrivoje Mladenović iz Porodično edukativnog centra, koji radi pri kruševačkom Centru za socijalni rad, kazao je da je to posledica života u nasilnom društvu, odnosno činjenice da smo različitim oblicima nasilja izloženi više od 20 godina, od početka raspada SFRJ.

Činjenicu da su u prošloj godini od četiri ubistva u Kruševcu tri dogodila među članovima porodice ili partnerima on objašnjava time da je porodica slika društva, te da se ispostavlja da neretko umesto da bude "sigurno sklonište od buke" porodica postaje okruženje u kome se dešava nasilje.

Iako se Porodično edukativnom centru tokom šest meseci prošle godine za pomoć obratilo 188 porodica u tom savetovalištu smatraju da je broj porodica kojima je potrebna pomoć daleko veći, ali da ili ne znaju kome treba da se obrate ili to ne žele da učine, misleći da su to pitanja koja treba sami da rešavaju.

Porodična terapeutkinja u savetovalištu i socijalni radnik Milijana Marjanović rekla je da recept za dobre odnose unutar porodice ne postoji, ali da je najbitnije znati da u odnos mora da se ulaže, da se razgovara, da ljudi shvate šta treba da promene kao i da li to žele da učine.

"Problem je i u tome što o braku i porodici i kako da budemo dobri roditelji nigde ne učimo" rekla je ona.

Podaci Policijske uprave pokazuju i da je u 2012. godini u Kruševcu prijavljeno 34 slučaja porodičnog nasilja, dok ih je u 2011. bilo 20, a u 2010. godini 19. U Porodično edukativnom centru su rekli da su do sada radili sa žrtvama porodičnog nasilja koje su to želele, a da bi od februara trebalo da zaživi program rada s počiniocima porodičnog nasilja, što bi prema njihovim očekivanjima, trebalo da doprinese poboljšanju situacije.

Zbog činjenice da su u Kruševcu u poslednjih nekoliko meseci ubijene tri žene i devojčica, a da su od toga njih tri ubijene od strane muškarca koga su poznavale, udruženje žena "Peščanik" nedavno je saopštilo da su "marginalizacija i nerazumevanje problema nasilja u porodici vidljivi i kroz površno, marketinško i estradno bavljenje ovim pitanjem od strane Gradske uprave i institucija".

U ovom Udruženju smatraju da "nulta tolerancija na nasilje prema ženama mora postati deo zvanične gradske politike".

One predlažu da se hitno preduzmu stvarni koraci na sprovođenju Nacionalne strategije za unapređenje položaja žena i izradi lokalnih akcionih planova za rešavanje ovog problema.

Upozoravaju da će se, ukoliko se to ne uradi "svaki sledeći slučaj nasilja najdirektnije naći na savesti onih koji kreiraju socijalni, ekonomski i bezbednosni .

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track