SLOBODAN: Gazda Jezdi pet godina robije!

SLOBODAN: Gazda Jezdi pet godina robije!

Crna Hronika -
Umoran sam, rekao je Jezdimir Vasiljević pošto je osuđen za krađu više desetina miliona nemačkih maraka od građana Srbije

BEOGRAD - Nije zadovoljan presudom!Došao je i taj dan! Ne mogu da kažem kako se trenutno osećam! Umoran sam.

Ovo su bile prve reči koje je Jezdimir Vasiljević, poznatiji kao Gazda Jezda, izgovorio pošto je juče oko 15 sati pušten iz pritvora. Viši sud u Beogradu, pre njegovog izlaska na slobodu, proglasio ga je krivim jer je početkom devedesetih organizovao piramidalnu štednju u Jugoskandiku i građane Srbije oštetio za više desetina miliona nemačkih maraka, i osudio ga na pet godina zatvora.- To je bila trgovačka, a ne piramidalna firma - rekao je Vasiljević, koji je zatvorski krug napustio pomažući se štakama. Vidno bled i oronuo, u rukama je izneo dva džaka s ličnim stvarima, a na cipelama nije imao pertle.- Ponudili su mi da se iz pritvora izvezem autom, ali nisam hteo da se krijem! Sada idem kod prijatelja u Čačak - otkrio je on i najavio da će se žaliti na presudu.Gazda Jezda je tokom postupka, koji su obeležila čak dva njegova bekstva, u pritvoru u Srbiji i Kraljevini Holandiji proveo ukupno oko četiri i po godine. Tako mu je, praktično, ostalo da odsluži još šest meseci, ukoliko ovakva presuda postane pravosnažna.

- Prvi put, Vasiljević je pobegao 1993. godine, nakon kraha štedionice, ali je 2000. uhapšen na beogradskom aerodromu. Suđenje je tada počelo, ali Vasiljević je ponovo pobegao iz zemlje 2006. godine, zbog čega mu je i propalo jemstvo od oko milion evra koje je dao kao hipoteku na kuću na Dedinju, koju je za njega založio prijatelj koji je u međuvremenu preminuo - podseća izvor Kurira iz suda. Gazda Jezda je u bekstvu bio tri godine, i ponovo je uhapšen 2009. godine u Holandiji.

On je 26. marta 2010. godine izručen Srbiji.

Jezdin zet oslobođenSudija Višeg suda u Beogradu Slađana Marković proglasila je krivim i nekadašnjeg direktora Banke privatne privrede Crne Gore Milorada Vukotića, koji je takođe osuđen na pet godina zatvora. Vasiljevićevog zeta i šefa trezora Jugoskandika Dragana Antonijevića, poslovnog savetnika Ljubivoja Šundića i advokata Stevana Protića sud je oslobodio optužbe zbog nedostatka dokaza.Ne zna se broj prevarenih!Početkom devedesetih hiljade ljudi širom Srbije ulagale su novac u Jugoskandik kako bi uz visoke kamate izvukli veliki profit za kratko vreme. Mnogi su prodavali nekretnine, vozila i dragocenosti da bi novac uložili u štedionicu, ali brzo su, nakon njenog kraha, ostali praznih šaka.Tačna šteta koja je naneta građanima Srbije nije utvrđena, ali približne procene stručnjaka govore da je reč o iznosu od oko 94 miliona maraka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track