Bulatović, Jovanović i general Vasiljević novi svedoci Radovana Karadžića

Haški tribunal

Bulatović, Jovanović i general Vasiljević novi svedoci Radovana Karadžića

Crna Hronika -
Kao svedoci odbrane Radovana Karadžića narednih dana će se pojaviti Momir Bulatović, Vladislav Jovanović i general Aleksandar Vasiljević

HAG - Optuženi Radovan Karadžić izvešće narednih dana pred Haški tribunal, kao svedoke odbrane, Vladislava Jovanovića, Momira Bulatovića i generala Aleksandra Vasiljevića.

Bivši predsednik Republike Srpske, Karadžić (67) optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95. U to vreme, Vladislav Jovanović bio je ministar spoljnih poslova Savezne Republike Jugoslavije. Momir Bulatović je za vreme rata u BiH bio predsednik Crne Gore, federalne jedinice SRJ. General Aleksandar Vasiljević je 1992. bio na čelu Uprave za bezbednost Generalštaba JNA.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u utorak, 26. februara.

Karadžić, koji se brani sam, svedočenja Jovanovića, Bulatovića i Vasiljevića uvešće u dokaze u pisanom obliku, a svedoke će zatim unakrsno ispitivati tužioci.

Kako svedoci Karadžićeve odbrane, u martu bi pred sudom trebalo da se pojavi i bivši general VRS Zdravko Tolimir, koga je Tribunal nedavno nepravosnažno osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici.

Odbrana je kao svedoka najavila i bivšeg lidera Srpske demokratske stranke u Trebinju Božidara Vučurovića. Tribunal je za Vučurovića odobrio "slobodan prolaz" do Haga, budući da ga je Hrvatska optužila za ratne zločine u Dubrovniku.

Pred Tribunalom će sutra biti nastavljeno i suđenje generalu Ratku Mladiću, kome optužnica na teret stavlja ista krivična dela kao i Karadžiću.

U procesu protiv bivšeg komandanta VRS, generala Mladića (69) u toku je izvođenje dokaza optužbe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja