Najnovije vesti

MEDIKUS 2: Tačijevi saradnici osumnjičeni za trgovinu organima

Nova istraga u Prištini

MEDIKUS 2: Tačijevi saradnici osumnjičeni za trgovinu organima

Crna Hronika
00:00h
Aljuš Gaši i savetnik premijera Šaip Muja nalaze se na listi osumnjičenih da su zataškali slučajeve 30 ilegalnih transplatacija bubrega u prištinskoj klinici Medikus tokom 2008. godine

PRIŠTINA - Bivši kosovski ministar zdravlja Aljuš Gaši i savetnik premijera Šaip Muja nalaze se među osmoro osumnjičenih u novoj istrazi Euleksa u slučaju ilegalne trgovine ljudskim organima.

Kako su preneli lokalni mediji, pozivajući se na neimenovane izvore u EU kancelariji tužioca, Gaši i Muja su na listi osumnjičenih, a "optužnica se očekuje veoma brzo".

Oni su osumnjičeni da su iskoristili svoj politički uticaj i bliskost sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem da bi zataškali slučajeve 30 ilegalnih transplatacija bubrega u prištinskoj klinici Medikus tokom 2008. godine.

Donatori organa bili su regrutovani iz siromašnih istočnoevropskih i centralnoazijskih država kojima je obećavano da će za izvađeni organ dobiti oko 15.000 evra, dok su primaoci organa, uglavnom iz Izraela, plaćali po 100.000 evra za organ.Krajem prošlog meseca pet osoba je osuđeno za ilegalnu trgovinu organima u klinici Medikus, a najduža zatvorska kazna u trajanju od osam godina izrečena je lekaru urologu Luftiju Dervišu.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...