Specijalni sud potvrdio pritvor kradljivcima Sezanove slike

Specijalni sud potvrdio pritvor kradljivcima Sezanove slike

Crna Hronika -
Sudija Snežana Jovanović rekla je da njeno veće smatra da i dalje stoje razlozi da Ivan Peković i Bobe Nedeljkovski budu u pritvoru jer postoji opasnost od njihovog bekstva, kao i da bi mogli da ponove krivično delo

BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu odbio je danas da pusti da se brane sa slobode dvojica prvooptuženih za krađu slike Pola Sezana "Dečak u crvenom prsluku", kao i još tri slike iz muzeja u Cirihu 2008. godine i potvrdio odluku kojom im se produžava pritvor.

Sudija Snežana Jovanović rekla je da njeno veće smatra da i dalje stoje razlozi da Ivan Peković i Bobe Nedeljkovski budu u pritvoru jer postoji opasnost od njihovog bekstva, kao i da bi mogli da ponove krivično delo.

Tom odlukom sud je potvrdio odluke krivičnog vanpretresnog veća koje im je produžilo pritvor 28. maja i Apelacionog suda od 11. juna. Oni su u pritvoru od hapšenja 11. aprila 2012. godine.

Na optuženičkoj klupi su osim Pekovića i Nedeljkovskog, Raško Mladenović i Goran Radojević koji se brane sa slobode.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. jul kada bi trebalo da bude saslušan veštak UKP-a biološke struke o nalazima DNK Ivana Pekovića, a sudija je najavila da će na svedočenje pozvati i svedoke iz muzeja u Cirihu gde je izvršena krađa slika.Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal terete se da su od 2008. do 11. aprila 2012. godine kao članovi organizovane kriminalne grupe iz galerija evropskih zemalja upotrebom sile oduzimali umetnička dela velike vrednosti i prenosili ih na teritoriju Srbije.

Potom su sami ili preko posrednika od vlasnika umetničkih dela zahtevali naknadu radi povraćaja ukradenih slika ili nudili slike na prodaju zainteresovanim kupcima, navodi tužilaštvo.

U optužnici se precizira da su 10. februara 2008. godine u Cirihu iz muzeja zadužbine E. G. Brlea odneli četiri vredne umetničke slike „Makovi blizu Veteula" Kloda Monea, „Grana kestena u cvatu" Vinsenta van Goga, „Grof Lepik i njegove ćerke" Edgara Dega, „Dečak u crvenom prsluku" Pola Sezana koje su u Švajcarskoj procenjene na 180 miliona franaka.Slike „Grof Lepik i njegove ćerke" i „Dečak u crvenom prsluku" uspeli su da prenesu na teritoriju Srbije dok su preostale dve slike odbacili i one su vrlo brzo nakon krađe pronađene u Švajcarskoj.

Dela koja su preneli u Srbiju nuđene su na prodaju. Jedna od ove dve slike je 2009. godine otkupljena i vraćena muzeju, a druga je 11. aprila 2012. pronađena u Beogradu skrivena u krovu Pekovićevog automobila koji je posle duže potere, uhapšen u blizini "Jugopetrolove" pumpe u Malom Mokrom Lugu.

Reč je slici „Dečak u crvenom prsluku" Pola Sezana koja je procenjena na 100 miliona švajcarskih franaka.

Optuženi se terete za krivična dela razbojništvo, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, dok se Pekoviću tereti i za nedozvonjeno držanje i nošenje oružja. Prilikom pretresa njihovih stanova pronađeno je i zaplenjeno 1,49 miliona evra.U Pekovićevom stanu u Vranjskoj ulici u Beogradu, koji je koristio za skrivanje, pronađeno je pola miliona evra, dok je u kući Boba Nedeljkovskog u Kaluđerici, pronađeno milion evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track