IZRIČIT ZAHTEV NOVE STRANKE GRADONAČELNIKU SINIŠI MALOM: Zabraniti desničarske skupove u Beogradu!
Foto: Printscreen Twitter

Skup "Marš za srpsko Kosovo" najavljen za 17. februar

IZRIČIT ZAHTEV NOVE STRANKE GRADONAČELNIKU SINIŠI MALOM: Zabraniti desničarske skupove u Beogradu!

Izbori 2018. -

Rukovodstvo Nove stranke pozvalo je danas gradonačelnika Beograda Sinišu Malog da "pismeno i javno" zatraži od gradske Policijske uprave da zabrani "Marš za srpsko Kosovo" koji su pojedine desničarske organizacije najavile za 17. februar.

Navodeći da Srbija ima zakon iz 2009. godine koji izričito zabranjuje manifestacije na kojima se ističu nacistički simboli i obeležja, predsednik Nove stranke Zoran Živković kazao je da će ta partija reagovati ukoliko nadležni ne zabrane najavljeni skup desničara.

"Ako to ne budu uradili, mi ćemo pozvati stranke, pokrete, udruženja, sindikate na dogovor kako da se suprotstavimo tom maršu. Ne pozivam ni na kakve kontramitinge niti na sukobe, postoje i drugi načini za opredeljivanje gradjana koji su protiv takvog skupa", kazao je Živković novinarima u sedištu Nove stranke u Beogradu.

On je ocenio da su organizatori marša "rulja koju je organizovao Aleksandar Vučić" a da je samo pominjanje Kosova u najavi tog skupa "vrhunac licemerja i bezobrazluka".

"Kosovo se ne brani u Kosovskoj ulici u Beogradu ili po kafanama. Gde su bili kad je trebalo braniti Kosovo 1999. godine ili 17. marta 2004. godine kada se dogodio pogrom nad kosovskim Srbima? Neka naprave marš od Uroševca do Prizrena, tamo se brani Kosovo", naveo je lider Nove stranke.

Poslanica te partije Marinika Tepić kazala je da ne bi ništa bilo sporno u vezi sa najavljenim skupom da njegovi organizatori nisu "isti oni koji su pre dva dana na pomenu Milanu Nediću uzvikivanjem nacističkog pozdrava 'zig hajl' i podizanjem ispružene ruke uvis, poslali najgoru sliku iz Beograda i Srbije".

"Organizatori marša su 'Srpska akcija' i 'Generacija identiteta' koja već dve godine sarađuje sa britanskim fašistima Džimom Dosonom i Nikom Grifinom koji su posle izbacivanja iz Mađarske, našli utočište u Srbiji. Plašimo se da bi, krijući se iza Kosova, mogli da izazovu sukobe na tom skupu", kazala je Marinika Tepić.

Navodeći da je "krajnje vreme" da policija i tužilaštvo rade svoj posao, ona je dodala da Nova stranka "neće ćutke posmatrati kako neonacisti marširaju Beogradom".

Nekoliko desničarskih organizacija najavilo je na društvenoj mreži Fejsbuk da će 17. februara u 17 časova ispred crkve Svetog Marka u Beogradu, održati "Marš za srpsko Kosovo".

(Kurir.rs/Beta/Foto: Printscreen/Twitter)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Dolazak organizatora skupa spomen Milanu Nediću i verbalno prepucavanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track