OSLOBAĐANJE POREZA: Dveri predlažu mere za podršku početnicima u biznisu u Srbiji
Foto: Dragana Udovičić

STARTAP PREDUZETNICI

OSLOBAĐANJE POREZA: Dveri predlažu mere za podršku početnicima u biznisu u Srbiji

Izbori 2018. -

Pokret Dveri danas je predložio da prva mera podške malim i srednjim preduzećima u Srbiji i preduzetnicima koji počnju biznis (startap) bude oslobađanje plaćanja poreza i doprinosa na zarade u prve dve godine.

"Alternativa toj meri je da startap preduzetnici dobiju novčanu pomoć države za prve dve godine u istom iznosu koji dobijaju strani investitori", saopštio je potpredsednik Dveri Predrag Mitrović.

Ocenio je da mala i srednja preduzeća i preduzetničke radnje u Srbiji u početnom periodu poslovanja i razvoja imaju velikih problema i da im je neophodna podrška ne samo države već i lokalne vlasti.

"Predlažemo kreatorima politike lokalnog ekonomskog razvoja da se startap preuzetnicima u prve tri godine poslovanja omogući korišćenje poslovnog prostora bez naknade, kao i plaćanje te naknade u iznosu od 50 odsto do pete godine rada", kazao je Mitrović.

Predlog Dveri je i da početnicima u biznisu specijalizovane razvojne agencije daju podršku tako što bi za njih radile analize poslovnog okruženja, nalazile im partnere, pružale savetodavne, administrativne i računovodstvene usluge.

"Relevantni zakoni i strategije, iako postoje, ne sprovode se u potpunosti, bilo zbog nedostatka institucionalnih kapaciteta, bilo zbog nedostatka nadzora nad institucijama koje ih sprovode", piše u saopštenju Dveri i dodaje da su neki od propisa zastareli te ometaju aktivnosti inovativnih i globalno orijentisanih firmi.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Evo šta je Vučić u Zagrebu poručio Srbima i Hrvatima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track