REDAKCIJA KURIRA: Ko je Jelenu Zorić oterao sa N1
Foto: Shutterstock

bez rukavica

REDAKCIJA KURIRA: Ko je Jelenu Zorić oterao sa N1

Lični stav -

Da li je odlazak Jelene Zorić i Jugoslava Ćosića samo interna stvar televizije N1 ili događaj od šireg značaja, pa stoga zavređuje naš komentar?

Zorićeva je ubedljivo najbolji televizijski reporter kojeg Srbija ima i njen odlazak odrazio bi se na ukupni kvalitet programa medijskih kuća i mnogo većih od N1, koja novinara sličnog kalibra uopšte nema! Zato razlaz sa ovo dvoje profesionalaca predstavlja još jedan korak naniže ka potpunoj beznačajnosti pomenute televizije, koja se u početku izdvajala ozbiljnim pristupom društvenim i političkim temama.

Ali sve to je problem o kojem treba da razmišljaju samo Dragan Šolak, koji televiziju finansira, i Dragan Ðilas, koji se njenom propagandom koristi. Nama ni iz džepa ni u džep...

Samo što nije tako.

Iako menadžment, mimo lepih običaja koji važe u Luksemburgu, nije objasnio zašto je do razlaza došlo, manje-više sve sa zna. Jer Beograd je mali grad, ma koliko neki mislili da su veličine.

Elem, sve je počelo u februaru, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pored ostalih odlikovao i novinare sa televizija B92, Pink, Prva, N1 i kineske CCTV, kao i dnevnih listova Politika i Džeruzalem post... Na prvu vest o ovome kao da je pala bomba među dokonjake koji žive tuđe živote, a nazivaju se „Tviter zajednicom“!

„Treba li Jelena Zorić da primi orden od Aleksandra Vučića?“, postalo je pitanje svih pitanja.

Na jednoj strani bili su oni koji su podsećali da orden nije Vučićev nego državni i da su ga novinari zaslužili profesionalnim radom, a na drugoj su se našli talibani, predvođeni Žaklinom Tatalović, koleginicom Jelene Zorić sa N1, koja je napisala „da ona orden ne bi primila“.

Zaumna koliko i iskazi „Ja, Žaki, odbiću krunu engleske kraljice!“ i „Ja, Žaklina, nikad neću pucati penal Stojkoviću pod prečku!“, ova rečenica imala je dalekosežne posledice.

Podstakla je - ne slučajno, naravno - diferencijaciju redakcije na „zdravo jezgro“ i one kojima treba pomoći da odu. Jer N1 je postala propagandno sredstvo i svaki onaj ko profesionalizam stavlja ispred političke odanosti za gazdu je čisti trošak.

E sad, da se vratimo na početak: što se to nas uopšte tiče?

Evo odgovora: iako stalno kuka kako ga država guši, Dragan Šolak je stvorio impresivnu - samo po obimu, naravno - medijsku imperiju: dnevni list Danas, televizije N1 i Nova, portali Nova, Direktno... plus ono što finansira ispod žita. Ovi listovi, televizije i portali i te kako utiču na ukupan izgled srpske medijske scene i zato niko ne može da ravnodušno gleda njihovo srozavanje na nivo jeftine propagande. Znate onu priču o truloj jabuci koja... i tako dalje.

To je razlog za opštu zabrinutost.

Tim pre što Šolakovi mediji, upregnuti u kola Ðilasove propagande, nisu jedna trula jabuka.

To je cela velika gajba propalog voća!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track