VLADIMIR ĐUKANOVIĆ: Glavu gore i u boj!
Foto: Marina Lopičić

udarna pesnica

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ: Glavu gore i u boj!

Lični stav -

Ne, dragi prijatelji, ovo neće biti boj u kome bitku bije „svijetlo oružje“, niti „srce u junaka“. Bitku koja sledi Srbiji vojevaće mudrost i pamet. Prvi put neće nam cilj biti vojnički, recimo, da odbranimo teritoriju. Ovog puta cilj je da ne dođe do vojničkog sukoba.

Cilj nam je mir koji je uslov našeg opstanka. Po svaku cenu Srbija mora da sačuva mir i, ako u tome uspemo, bićemo pobednici. Mir je uslov našeg daljeg ekonomskog napretka, mir je suština za ostanak mladih, da dolaze fabrike, da se investira u Srbiju, da gradimo nove puteve, škole, mostove, infrastrukturu... Srbija je trenutno u pripremnoj fazi teške bitke za mir koja nam sledi.

Gledajući unazad svih ovih osam godina, jasno je da je Vučić kupovao vreme da bi Srbija koliko-toliko stala na noge posle zastrašujuće devastacije. Godine tzv. demokratske vlasti donele su nam apsolutno razaranje ekonomije, uništenje vojske i srozavanje nacionalnog identiteta. Srbija je bila na kolenima. Posle osam godina Srbija je izmenila sebe, počela je da se gradi, da ekonomski jača, da postane lider u regionu. Podignuta je vojska, privredni rast je odličan, plate su uvećane, masovno se gradi, Srbija je postala hit za investiranje.

Osam godina kupovine vremena Srbiju je značajno promenilo. Toliko da je počela da smeta i izgleda da je došlo vreme da joj se podrežu krila.

Nemojmo se začuditi ako se pokrene i neki kontrolisani sukob kao vid pritiska protiv Srbije, posebno ako ovi što pritiskaju shvate da Vučić neće da popusti i da nema nameru da prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

Teško je trpeti iracionalne ucene, a ne odgovoriti, međutim, imajmo uvek na umu, čak i kada nam najteže bude bilo, jevanđeljske reči koje je blaženopočivši patrijarh Pavle često koristio: „Budimo bezazleni kao golubovi, a mudri kao zmije“.

Na svaku provokaciju, odgovorimo tako što ćemo provokatora pozvati kod nas. Na oštre reči iz Prištine nikada nemojmo uzvraćati, jer ne govore to oni, već to zapadne diplomate progovaraju kroz tamo nekog Kurtija i Vjosu Osmani. Isti odnos imajmo i prema zadrtim političarima u Sarajevu, Zagrebu, pa i u Podgorici.

Oni nas kamenom, mi njih pogačom. Jačamo je tako što nastavljamo dalje da se ekonomski razvijamo, ulažemo u nove tehnologije, jačamo vojsku i smo sa svima super. Drugi neka lupaju ratne bubnjeve, Srbija će tući bitku za mir.

Da bismo tu bitku vodili, neophodno je da sačuvamo političku stabilnost i da nikako ne dozvolimo klimave vlade koje bi mogle da se ucenjuju. Otuda su predstojeći izbori od ogromne važnosti. Takođe, mora da se dogodi korenita promena u odabiru kadrova koji će voditi te bitke. Pozovimo naše najpametnije i najdarovitije studente i naučnike koji su u inostranstvu.

Mobilišimo narod u ovoj nastupajućoj borbi i to tako što ćemo koristiti sva moguća sredstva da širimo pozitivne stvari o Srbiji. Internet i društvene mreže su odlična stvar. Privlačimo investitore, turiste, pričajmo svuda kako smo se pametno borili protiv kovida, naterajmo javnost u Evropi, pa i u svetu, da Srbiju gleda prijateljskim očima.

Pokažimo svima širokogrudost, jer ako svako od nas pridobije makar jednog čoveka u svetu koji će nešto lepo o nama reći, to je veliki uspeh. Naše oružje mora da bude pamet. Nemam dilemu da ćemo na kraju svega imati pozitivan ishod.

Spremite se da vodite bitku za mir.

Živela Srbija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track