02:15

U Beogradu otvoreno prvo inkluzivno igralište za decu sa smetnjama u razvoju

SJAJNO!

NA ADI CIGANLIJI OTVORENO INKLUZIVNO IGRALIŠTE: Ono je tu za decu sa smetnjama u razvoju, DANAS GA JE OTVORIO GRADONAČELNIK

Beograd -

Inkluzivno igralište u Beogradu je osmišljeno u cilju promovisanja socijalne integracije dece sa smetnjama u razvoju i bez njih

Zoran Radojičić, gradonačelnik Grada Beograda, Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, Stefan Lazarević, generalni direktor NCR Srbija, i Zlatko Bolić, generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije, otvorili su prvo potpuno inkluzivno igralište u Beogradu.

Otvaranje inkluzivnog igrališta
foto: Nikola Anđić

Igralište je osmišljeno i opremljeno tako da deca sa smetnjama u razvoju i bez njih mogu zajedno da se igraju. Inkluzivno igralište na Adi tek je drugo igralište u Srbiji koje je izgrađeno na osnovu konsultativnog procesa sa decom i njihovim porodicama, u nadi da će igralište služiti kao model za buduće objekte za igru širom Srbije.

Otvaranje inkluzivnog igrališta
foto: Nikola Anđić

„Postoji mnogo dečijih igrališta u Beogradu i širom Srbije, ali nije mnogo njih u potpunosti dostupno deci sa invaliditetom, a ni potpuno inkluzivno da obezbedi deci da mogu da provode vreme sa drugom decom na ravnopravnoj osnovi u učenju, interakciji i zabavi. Drago nam je što sada imamo ovo igralište na Adi Ciganliji, igralište koje je pristupačno i omogućava deci sa različitim vrstama fizičkih, senzornih i intelektualnih smetnji da imaju smisleno iskustvo igranja i učenja sa svojim vršnjacima. U isto vreme, roditelji dece sa smetnjama u razvoju biće spremni i nestrpljivi da odvedu svoju decu na ovo igralište i uživaju gledajući ih kako se igraju sigurno i bezbedno sa drugom decom. Ovo je model igrališta koje ćemo izgraditi na novim lokacijama i zahvaljujem UNICEF-u, NCR fondaciji i Košarkaškom savezu Srbije, kao i našoj reprezentaciji na saradnji oko ove važne inicijative“, izjavio je Zoran Radojičić, gradonačelnik Grada Beograd. Inkluzivno igralište u Beogradu je osmišljeno u cilju promovisanja socijalne integracije dece sa smetnjama u razvoju i bez njih.

Otvaranje inkluzivnog igrališta
foto: Nikola Anđić

Na njemu se nalazi ljuljaška, 2 kompleta muzičkih instrumenata za sviranje na otvorenom za decu sa senzornim smetnjama, vrteška, tri njihalice i kućica za igru. UNICEF podržava posvećenost Srbije izgradnji inkluzivnijeg društva za decu sa smetnjama u razvoju. „Inkluzivno igralište na Adi Ciganliji je dostupno i prikladno za svako dete. Istovremeno, pomoći će deci sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom da učestvuju u zajedničkim aktivnostima sa drugom decom, da budu manje izolovana i da se i oni i njihove porodice integrišu u zajednicu. Inkluzivno igralište će doprineti smanjenju stigme i diskriminacije i nejednakost sa kojom se ova deca susreću. Naravno, da bi se to postiglo, neophodno je da se pozabavimo osnovnim pokretačima nejednakosti i uložimo u izgradnju pravičnosti! Ovo inkluzivno igralište je korak u pravom smeru“, izjavila je Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Otvaranje inkluzivnog igrališta
foto: Nikola Anđić

NCR fondacija je prepoznala potrebu za unapređenjem socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju i sklopila partnerstvo sa UNICEF-om u cilju modeliranja i izgradnje inkluzivnih javnih igrališta u Srbiji. „NCR je globalna korporacija u kojoj se različitosti prepoznaju i poštuju. Mi negujemo inkluzivno radno okruženje u kome se prema svim ljudima postupa na isti način. U ime korporacije, filantropske aktivnosti u lokalnim zajednicama u kojima NCR posluje, podržava NCR fondacija. Ponosni smo što ponovo sarađujemo sa UNICEF-om na još jednom značajnom projektu koji ima za cilj unapređenje socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju u Srbiji. Pored igrališta koje imamo čast da danas otvorimo, zajedno sa UNICEF-om podržali smo i izgradnju inkluzivnog igrališta u Ćićevcu - prvog inkluzivnog igrališta u Srbiji koje je izgrađeno po zamisli dece.

Otvaranje inkluzivnog igrališta
foto: Nikola Anđić

Nastavićemo da podržavamo projekte koji doprinose poboljšanju života dece sa smetnjama u razvoju, jer svako dete zaslužuje šansu da prevaziđe prepreke sa kojima se suočava i postigne uspeh“, rekao je Stefan Lazarević, generalni direktor NCR Srbija.SAOPŠTENJE ZA MEDIJE Inkluzivna igrališta pomažu da se integrišu deca sa smetnjama u razvoju i njihove porodice u njihove zajednice. Zato Košarkaški savez Srbije i košarkaška reprezentacija Srbije podržavaju ovu inicijativu. „U Srbiji postoji snažna sportska kultura i ona predstavlja priliku deci da se razvijaju. Sport, rekreacija i igra imaju beskrajan potencijal u našoj zemlji, kao sredstvo za razvoj i društvene promene, ujedno i za ubrzanje jednakog napretka svakog deteta, a posebno za decu u najnepovoljnijem položaju.

Drago mi je što je Košarkaški savez Srbije podržao UNICEF i želim da zahvalim svim igračima reprezentacije koji su svojim ličnim angažmanom doprineli da se čuje važna poruka o uključivanju dece i kreiranju jednakih mogućnosti za igru i bavljenje sportom i rekreacijom“, izjavio je Zlatko Bolić, generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije. Pružanjem inkluzivnih okruženja i veština deci svih sposobnosti da se samostalnije zajedno igraju, deca će se osećati zbrinuto, ohrabreno, poštovano i aktivno tokom igre – kako u fizičkom tako i u socijalnom smislu – čime nastaje osećaj zajedništva kod sve dece. *** O UNICEF-u O NCR korporaciji NCR korporacija, sa sedištem u Atlanti (Džordžija, SAD), je vodeća kompanija u oblasti softvera i pružanja usluga u sektoru finansija, maloprodaje i ugostiteljstva. NCR korporacija ima oko 36 000 zaposlenih širom sveta, od kojih je oko 4 000 u Srbiji. O NCR fondaciji NCR fondacija osnovana je 1953. godine kako bi, u skladu sa misijom kompanije NCR, pružala podršku razvoju zajednica u kojima NCR posluje. Uporedo sa transformacijom NCR korporacije u vodeću kompaniju u oblasti softvera i i pružanja usluga u sektoru finansija, maloprodaje i ugostiteljstva, NCR fondacija je unapređivala svoju strategiju za podržavanje projekata koji za cilj imaju jačanje zajednica.

Kurir.rs / S. T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track